30 juli 2019 Meer nieuws

Schade door de zon

Op meerdere plekken in Nederland zijn hectares aan gladiolen verbrand. Gladiolenkweker Theo Theunissen uit Heumen geeft aan dat het echt heel erg is. Bij hem is zo’n drie hectare onbruikbaar geworden.

“Ik pak mijn verlies”, geeft Theunissen aan. Hij heeft hele stukken al ingefreesd. Afgelopen donderdag gaf hij het op. “Het is hier vanaf woensdag drie dagen meer dan 40 graden geweest. Dan verbranden alle aren.” Hij heeft geprobeerd de schade te beperken door alle oogstrijpe gladiolen meteen te snijden en te beregenen, maar dat mocht niet baten. “Door die warmte en wind gaat het heel hard.” Een schattig is dat te velde 50 tot 60% is verbrand.

Niet meer leveren

Theunissen geeft aan dat hij voorlopig moeilijk gladiolen kan leveren. Hij hoopt dat het half augustus en september weer goed loopt. Theunissen is niet de enige met problemen. Van meer collega’s heeft hij gehoord dat ze net zoveel schade hebben. “Eigenlijk heel Oost-Nederland heeft er last van, maar ook kwekers bij de Zuid-Hollandse eilanden.”

Verlies van 35 tot 40 duizend euro

Vorig jaar hadden gladiolenkwekers ook al last van verbranding van de oogst. Maar dit jaar is het volgens Theunissen veel extremer. Hij schat dat dit hem ongeveer 35 tot 40 duizend euro kost. “Ik lever veel op contract. Als ik niet kan leveren, kost het ook geld.” Wie gladiolen op de klok kan verkopen, zal goede prijzen vangen, volgens Theunissen. “De prijs op de klok zal wel oplopen. De komende twee weken zal het aanbod gladiolen op de klok dun gezaaid zijn.”

Dag en nacht beregenen

Bij J.M. van Berkel uit Hillegom is er ook schade ontstaan. Zo geeft Sjaak van Berkel aan dat ze zo’n 20 tot 30% schade hebben in de percelen waar ze nu aan het oogsten zijn. “We dachten dat we het redelijk goed hadden gedaan. Zo waren we dag en nacht aan het beregenen. Maar op sommige percelen stonden de gladiolen te hoog waardoor we er niet met trekker doorheen konden om de haspel uit te trekken”

Percentage uitval

Van Berkel beregent gewoon overdag. Dat is volgens hem geen probleem. “Er wordt gezegd dat een druppel water werkt als een vergrootglas. Dat ervaren wij niet zo. De kunst is om de luchtvochtigheid in je gewas hoog te houden. Als je de bodem goed vochtig houdt, blijft de luchtvochtigheid hoog waardoor de aren niet zo snel gaan hangen en daardoor niet verbranden. Als een aar hangt, krijgt de zon er vat op, droogt hij uit en verbrandt hij gewoon. Toch ontstaat er met deze temperaturen – tussen de 35 en 40 graden – altijd schade. Dit is gewoon te warm.” Van Berkel verwacht wel te kunnen leveren aan zijn vaste klanten. “Wij houden altijd rekening met een percentage uitval. Als het niet komt door de zon, komt het wel door hagel, wind of regen.”

Ook schade in de lelies

Met alle acht haspels was ook Theunissen 24 uur per dag aan het beregenen. Niet alleen zijn gladiolen, hij teelt ook meerdere hectare lelies op contract in omgeving Heumen. Daar is de ook schade ontstaan door de hitte en de zon.

In het zuidoosten van het land ziet lelievertegenwoordiger Jan Gutter van CNB ook enkele percelen met verbrandingsschade. Hoe groot dit probleem in de lelies is, kan Gutter nu nog niet inschatten. “Ik heb een paar percelen gezien met schade, maar ook hele mooie percelen.”

Verzekeren

Zonneschade wordt niet gedekt door de brede weersverzekering.

Foto: een perceel van Theunissen dat door de zon is verbrand.