2 juni 2020 Meer nieuws

'Schade boomkwekerij en vaste planten lager dan gedacht'

De schade die de boomkwekerij- en vasteplantensector hebben opgelopen door de corona-crisis pakt een stuk lager uit dan aanvankelijk ingeschat. Dat zegt Henk Raaijmakers, voorzitter van de LTO Vakgroep bomen, vaste planten en zomerbloemen.

In het begin van de crisis ging Raaijmakers voor deze sectoren nog uit van tussen de 230 en 250 miljoen omzetverlies in de maanden maart, april en mei. “Nu schatten we het omzetverlies in die drie maanden tussen 40 en 60 miljoen en voor zomerbloemen tussen 10 en 15 miljoen”, aldus Raaijmakers tegenover Greenity.

Omzetschade bij traditionele afzet

Specifieke sectoren of producten kunnen echter flink geraakt zijn, zo geeft hij aan. "Zoals fruitbomen naar China en India en bij de vaste planten, zoals Astilbe naar Amerika." Bedrijven die als afzet hoveniers, tuincentra, bouwmarkten in Nederland hebben en internetverkoop, plusten grosso modo. Bedrijven met traditionele afzet waarvan de planten naar EU-landen en daarbuiten gaan én kwekers die gespecialiseerd zijn in stek- en jong plantmateriaal, liepen omzetschade op, aldus de vakgroepvoorzitter.

In de Greenity van aanstaande vrijdag 5 juni staat een verhaal met de voorzitter van de vakgroep.