14 februari 2020 Meer nieuws

Rusttijden bloementransporteurs niet in orde

Bij bijna een vijfde van de gecontroleerde bloementransporteurs is een overtreding van de arbeid- en rusttijden gezien, tijdens een Valentijnsacte van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Er zijn 134 vrachtwagens gecontroleerd in de aanloop naar Valentijnsdag. 

Er zijn chauffeurs gecontroleerd op de bloemenveilingterreinen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en op aan- en afvoerroutes. De inspectie koos juist voor de aanloop naar Valentijnsdag, omdat dan de druk in de bloemensector altijd extra hoog is. De ILT ziet dat binnen de sector de regels voor arbeids- en rusttijden vaker en fors worden overtreden. Dat vergroot de kans op oververmoeide chauffeurs. Zij brengen daarmee hun eigen veiligheid en die van medeweggebruikers in gevaar, waarschuwt de inspectie. Ook is sprake van oneerlijke concurrentie ten opzichte van transporteurs die zich aan de regels houden, stelt de ILT.

‘Beduidend meer’ overtredingen

Bij de 134 vrachtwagens zaten 23 Nederlandse vrachtwagens. Er zijn 32 boetes opgelegd voor verschillende feiten. Met een overtredingspercentage van 18% ligt dit volgens de inspectie 'beduidend hoger' dan het gemiddelde percentage van rond de 10%. Het gaat meestal om het rijden zonder bestuurderskaart of met een bestuurderskaart van iemand anders. Op de kaart worden arbeids- en rusttijden bijgehouden in de tachograaf. Onbetrouwbare informatie over arbeids- en rusttijden en wijst volgens de ILT op manipulatie. Behalve een boete krijgt de chauffeur dan een rijverbod. De chauffeur mag pas weer de weg op als hij voldoende is uitgerust. De rusttijd kan soms oplopen tot 45 uren.