14 juni 2019 Meer nieuws

Ruiter zet camera op rooier

NPPL-deelnemer Stef Ruiter uit Andijk gaat tijdens het bollenrooien binnenkort werken met een camera op de rooier. Die moet de opbrengst in een perceel vastleggen.

Deze gegevens wil Stef Ruiter gebruiken naast de bruto-opbrengst die de rooier nu al weegt en vastlegt via Agrometius. Zo wil de kweker een nóg beter beeld krijgen van wat de plaatsspecifieke opbrengstpotentie is, zo vertelt hij in een film op de site van NPPL.

Meer inzicht in plaatsspecifieke opbrengst

Ruiter: “We rijden als jaren met de Veriscan en zo weten we bodemspecifiek de situatie.” Met de camera op de rooier wil hij hier graag aan koppelen wat de opbrengst plaatsspecifiek is. “Als we die data kunnen verzamelen, kunnen we in de toekomst eventueel plaatsspecifieker telen. Bijvoorbeeld door te kijken naar de rassenschiftkeuzes of dikker of dunner planten naar gelang de opbrengstpotentie.” Met een camera erbij op de rooier zou hij ook al eerder iets kunnen weten over bijvoorbeeld het aantal bollen en de maatvoering.

Het rooiseizoen bij Ruiter start binnen een paar weken. De test met de camera op de rooier moet uitwijzen of de camera goed op de rooier te monteren is en daarna zal moeten blijven of werken met deze camera betrouwbare informatie oplevert.