26 maart 2019 Meer nieuws

Ruiter-Wever bij NLG Holland

Stef en Niels Ruiter van kwekerij J.C. Ruiter-Wever in Andijk sluiten zich aan bij NLG Holland. De broers hopen grotere stappen te zetten om het bedrijf te verduurzamen, nu ze via NLG toegang hebben tot kennis over compost-, groenbemester- en groenemiddelengebruik.

De Andijker kwekerij is gespecialiseerd in het kweken, broeien, exporteren en verhandelen van tulpenbollen en -bloemen en de broers telen hyacinten op contract. Ook neemt het bedrijf deel aan het preciesielandbouwproject NPPL. De bollen voor de broei telen ze voornamelijk op eigen land, maar ook op huurland. De ondernemers zien dat er meer eisen komen voor verduurzaming van de teelt. Ook in de samenwerking met veehouders en groentetelers waarmee ze land ruilen, speelt verantwoord bodembeheer een steeds grotere rol.

Praktisch

Het bedrijf heeft volgens voorzitter Colja Corts van NLG al grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, maar toch klopten de kwekers aan om meer praktische toepasbare kennis over bodemverbetering, weerbare bollen en de optimalisering van de samenwerking met andere sectoren op te doen bij NLG Holland.

Waardevol

Stef Ruiter is ook van plan NLG iets te brengen. "Wij zijn ervan overtuigd dat we met de samenwerking met andere NLG-telers kennis kunnen verzamelen, maar onze eigen kennis van bijvoorbeeld precisielandbouw is waardevol voor de overstap naar een duurzamere sector."

Urgentie

Corts noemt het jongste lid van de coöperatie 'een verrijking'. NLG Holland bestaat nu uit een samenwerking van dertien leden in Noord-Holland, 5 telers op het zand, 5 op de klei en 3 op Texel. De recente maatschappelijke onrust over het gebruik van middelen in de bollenteelt onderstrepen volgens Corts de urgentie om nu ook daadwerkelijk uitvoering te geven aan de kringlooplandbouwplannen van de landbouwminister en aan Vitale Teelt van de KAVB. "NLG is een diverse groep, die een toekomst met een gezonde bodem en een duurzame teelt met vertrouwen tegemoet ziet.”