16 augustus 2019 Meer nieuws

Ruijter blij met revolutionair zonnewarmtesysteem

Sam Ruijter van Ruijter Bloembollen in Slootdorp, is erg tevreden over het systeem waarbij een deel van zijn lege kas fungeert als zonnecollector. Op 1300 vierkante meter 'oogst' hij warm water en dat gebruikt hij om twee bewaarcellen te verwarmen.

Het systeem bestaat uit omgekeerde broeibakken die op de containertafels staan. Daarop liggen twee lagen zwart plastic. Er tussendoor stroomt een laagje water. De zon warmt het water op naar zo'n 40 graden. Vervolgens gaat dit naar een silo die het warme water via een warmtewisselaar naar het cv-systeem voor de bewaarcellen brengt. Door dit systeem verbruikt Ruijter voor twee bewaarcellen geen aardgas meer voor de bewaring van de bollen.

Ethyleengrens niet meer opzoeken

Naast energiebesparing op aardgas ziet Ruijter nog een heel groot ander voordeel. Namelijk veel meer luchtverversing in de bewaarcellen. In de twee bewaarcellen ververst hij wel drie of vier keer de norm. ​​​​​​ Ruijter: “De tijden van ‘s nachts koude verse lucht knijpen vanuit energie-oogpunt en daardoor meer binnenlucht laten circuleren, zijn voorbij. Het is veel prettiger als je er niet over na hoeft te denken dat je altijd het maximale aan luchtverversing hebt. Als energie gratis was, zou geen kweker op het idee komen om ethyleenmeters te hebben en de schadegrens op te zoeken.”

Het revolutionaire systeem waarbij zonnewarmte wordt gebruikt bij Ruijter, ligt er sinds half juni in en blijft nog liggen tot half oktober.

In nummer 47 van Greenity die vandaag verschijnt staat meer over het project bij Sam Ruijter.