11 januari 2018 Meer nieuws

Royal Lemkes wint Tuinbouw Ondernemersprijs

De 32e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs is gewonnen door Royal Lemkes uit Bleiswijk. Het handelshuis mag zich een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector noemen.

Royal Lemkes ontving de prestigieuze ondernemersprijs voor durf, doorzettingsvermogen en duurzaam ondernemen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw op 10 januari op Keukenhof in Lisse.

Drie genomineerde bedrijven

Royal Lemkes was één van de drie genomineerde bedrijven, samen met biologisch-dynamische groenteteler De Lepelaar uit Sint Maarten en orchideeënteler OK Plant uit Naaldwijk. De jury concludeerde dat de genomineerden alledrie hoog scoorden op alle criteria van goed ondernemerschap.

Verantwoordelijkheid tonen en initiatief nemen

Royal Lemkes won uiteindelijk de prestigieuze ondernemersprijs, omdat het volgens de jury opvallend veel verantwoordelijkheid toont en initiatief neemt om projecten op te zetten die de keten duurzamer maken. Royal Lemkes clustert bijvoorbeeld het groepsvervoer per regio, waardoor minder vervoersbewegingen ontstaan.

Bovendien gaat het bedrijf duurzame relaties aan met leveranciers en klanten om niet maximale winst maar maximale impact te behalen. Bijzonder is het personeelsbeleid, met als uitgangspunt dat de medewerkers en hun omgeving centraal staan. Vanuit die positie kan het bedrijf samen de klanten ontzorgen.

Duurzame tuinbouwsector

Het tijdstip van de prijsuitreiking valt samen met de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouwsector. Met het thema ‘Duurzaam ondernemen, zó doen we dat’ brachten de aanwezige tuinbouwondernemers in kaart dat de tuinbouw innovatief en actief werkt aan oplossingen om het milieu minder te belasten.

‘De tuinbouw is in beweging’

“De tuinbouw is in beweging, vanuit eigen overtuiging om het beter te doen en omdat de samenleving dit verwacht. Rekening houden met de aarde en de volgende generaties is inmiddels voorwaarde voor toekomstbestendig ondernemerschap in de tuinbouw”, aldus de organisatie.

Ynzo van Zanten van Tony’s Chocolonely’s legde uit hoe dit chocolademerk strijdt voor slaafvrije chocolade. Dat dit visie en doorzettingsvermogen vraagt, bleek uit zijn woorden.

Nieuwe voorzitter

Voorzitter Nico Koomen maakte bekend dat hij komend voorjaar zijn functie zal overdragen aan Michiel van Ginkel. Van Ginkel is vanaf 2014 managing director van ZON Fruit & Vegetables. Koomen treedt terug volgens het rooster van aftreden.

Goed jaar voor de tuinbouw

Uit de resultaten blijkt dat 2017 een bijzonder goed jaar voor de tuinbouwsector was. De goede opbrengsten geven ondernemers ruimte om te investeren in de toekomst. Het inkomen van de snijbloementelers blijft stabiel en stijgt iets. Het inkomen van potplantentelers is sterk gestegen, als gevolg van goede prijsvorming. Bloembollentelers kunnen tevreden zijn, want zij schrijven al vier jaar goede cijfers. Het inkomen van boomkwekers en fruittelers verbeterde licht.

Over de Tuinbouw Ondernemersprijs

Ondernemingen en ondernemers die de afgelopen jaren durf, daadkracht, doorzettingsvermogen en goed ondernemerschap hebben getoond én duurzaamheid doorvoeren in hun bedrijfsvoering, komen in aanmerking voor de Tuinbouw Ondernemersprijs.

Met het uitreiken van de Ondernemersprijs stelt de Stichting zich ten doel om bekendheid te geven en belangstelling te wekken voor de positieve en innovatieve ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouwsector.