10 juli 2018 Meer nieuws

Rooien met nieuwe Nobels-machine

Machinebouwer Nobels heeft dit seizoen een nieuwe rooimachine op de markt gebracht. Rooimat, schepbak en zeefraam van de Nobels 5.18 zijn apart verstelbaar gemaakt en de hydrauliek is aangepast. Ook zijn de wielen vergroot, om het brandstofverbruik van de trekker terug te dringen.

Optimale stand

Inmiddels draaien twee verschillende exemplaren van de 5.18 bij telers in Noordwijkerhout. Bloembollenkwekers HC Verdegaal & Zn en WAM Pennings. Hyacintenkweker Henk Verdegaal is tevreden over de prestaties van de nieuwe machine. “De hellingshoek van de rooimat was bij eerdere machines niet aan te passen. Nu kun je voor een optimale stand kiezen, zodat de bollen niet gaan rollen en de mat een maximale zeefcapaciteit heeft.”

Zicht perfect

De hydrauliek wordt aangedreven door verschillende motoren, die op strategische plaatsen op de machine zijn aangebracht. Verdegaal: “Het zicht op het rooiwerk is perfect. Zowel de bek als de mat is goed in beeld vanuit de cabine, terwijl er voor de verstelling toch veel hydrauliek op zit.” Pluspunt is volgens hem ook dat de vlakstelling vanuit het midden van de rooier wordt gedaan, en niet vanaf de zijkant. De vlakstelling heeft dan geen effect op de rooidiepte.

Dieselverbruik

De kweker draaide een deel van het rooiseizoen met een 100 pk-trekker voor de machine. “Dat was voldoende. Het dieselverbruik per hectare is gelijk gebleven, bij een hogere capaciteit. We zijn namelijk van 1,50 naar 1,80 gegaan. De machine loopt rustig en de motoren worden ook niet warm. Dan gaat er niet veel energie verloren.”

Modem

Hoewel de machine nu voor het eerst in de praktijk draaide, heeft Verdegaal nauwelijks stil gestaan om bij te stellen of voor reparaties. “Daar hebben we wel rekening mee gehouden, maar het was niet nodig. Bovendien zit er een modem op de machine, zodat de instellingen van de rooimachine vanuit de fabriek aan te passen zijn.”

Agro Techniek in Noordwijkerhout heeft de rooimachines op basis van specifieke klantwensen gebouwd. Nobels en de dochteronderneming geven daarom geen informatie over de prijs.

Bekijk ook het filmpje op onze website.