17 februari 2020 Meer nieuws

‘Roeska’ wint Interpolis Tulpenprijs

De enkele paarse ‘Roeska’, veredeld door Marax, is 14 februari tijdens de Vaktentoonstelling verkozen tot meest belovende nieuwe tulp van 2020. Daarmee sleepte deze tulp de Interpolis Tulpenprijs 2020 in de wacht.

Roeska werd gekozen uit tien nieuwe rassen. De rood-witte enkele ‘Crossover’ (van Remarkable) werd tweede en de dubbele roze ‘Double Twist’ (van J.A. Borst Bloembollen) derde.

‘Kleurt mooi in de klok’

Voor de Interpolis Tulpenprijs worden tien nieuwe veelbelovende cultivars opgeplant en afgebroeid. Van elke cultivar stond een aantal bollen van zift 11 op water en een aantal bollen van zift 12 op potgrond. “Al gauw sprong één ras er uit”, aldus juryvoorzitter Nico Hof. “Een tulp met een mooie bladstand, een goede poot, een snelle groeier die goed lengte maakt. Een vroege broeier bovendien, eentje die mooi kleurt in de klok, wat in de handelsfase alleen maar positief is.”

Veredelaars in hun nopjes

Veredelaars Mark Ruiter en Alex Vroling zijn zeer in hun nopjes met ‘Roeska’. “We verwachten er binnen één à twee jaar flinke aantallen van in het veilingaanbod. ‘Roeska’ is een tulp die wij in het vak ‘hufterproof’ noemen. Een onwijs goede groeier, die niet zweetgevoelig is en dus heel vroeg afbroeibaar. De bol kweekt goed. Ze zitten goed in de huid. In de broeierij geeft hij van relatief lichte bolmaten al zware bloemen. Wij verwachten echt veel van deze paarse schoonheid.”