20 maart 2020 Meer nieuws

RFH: 'Noodfonds sierteelt nodig'

Royal FloraHolland vindt het pakket steunmaatregelen dat het kabinet afgelopen dinsdag aangekondigde onvoldoende om kwekers en handelsbedrijven door de crisis te helpen. De veiling pleit voor een noodfonds voor de sierteelt om de export veilig te stellen.

Het voortbestaan van 7000 familiebedrijven, zowel kwekers als handel, staat op het spel. Daarom is de veiling in nauw overleg met belangenbehartigers in de sierteelt bezig met noodoplossingen om de sierteeltsector overeind te houden. Er wordt gesproken met het kabinet, de politiek en de banken. Er is contact met de brancheorganisaties in Ethiopië en Kenia en overleg met de regeringen over noodoplossingen voor de internationale klanten.

Ledenleningen

Banken kunnen dankzij de borgstelling van de overheid met verminderd risico noodkredieten aan bedrijven verstrekken, maar de veiling roept de banken op om bij noodkredieten niet ook de ledenleningen te betrekken. Royal FloraHolland schroeft zelf de kosten momenteel terug om te kunnen blijven draaien. Er wordt nauwelijks nog gebruik gemaakt van uitzendkrachten en tijdelijk ingehuurd personeel, laat de veiling weten.

'Samen er bovenop komen'

Steven van Schilfgaarde, CEO van de veiling, zegt dat hij vertrouwen heeft in de toekomst. "We doen er alles aan om de sierteeltsector overeind te houden en om kwekers en kopers te ondersteunen in deze zware tijd. We zijn als sector groot geworden door nauwe samenwerking. We hebben deze week maatregelen moeten nemen die we nog nooit hebben genomen. En liever ook niet willen nemen. Dat doet iedereen pijn, ons ook. Toch heb ik er het volste vertrouwen in dat we er samen weer bovenop komen. Het zal niet makkelijk zijn, maar het gaat ons lukken", zo vertelt hij in een videoboodschap voor de sector.