22 april 2021 Meer nieuws

Reuzenbol voor eeuweling Hobaho

Het personeel van Hobaho by Dümmen Orange gaf dinsdag 20 april de directie en het managementteam een Reuzenbol cadeau ter ere van het 100-jarig jubileum van Hobaho. Op 18 april werd de organisatie officieel een eeuw oud.

De Reuzenbol van de hand van kunstenaar Trude Hol heeft als thema 'Ode aan het handwerk in de bloembollenteelt'. Ondanks mechanisatie wordt vandaag de dag nog steeds veel met de handen gewerkt, zoals ziekzoeken, koppen, planten of pellen van bloembollen. Hol 'borduurt' daar met haar bol op voort. Dat sprak het Hobahopersoneel aan. De kruisjes van Hol op de bol is volgens Hobaho 'een mooie link' met het kruisen van bollen door veredelaar Dümmen Orange.

Circa 80 Reuzenbollen

De Reuzenbol is onderdeel van het project ‘Giants Tulip Bulbs’ van de stichting Gildemeesters Bollenstreek. Dit project bestaat uit manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol en worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd. Van Leiden tot aan Haarlem komen circa 80 Reuzenbollen. De kunstwerken worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten uit de hele streek. 

Cadeau in toeristische route

Het management van Hobaho reageerde verrast. Algemeen directeur Foeke Gardenier: "We hebben een mooi team en zijn bijzonder blij met dit cadeau." De bol is van Hobaho, maar maakt deel uit van de toeristische route en is daarom door iedereen te bewonderen. Hobaho vierde maandag 19 april haar jubileum met het personeel. Er is een talkshow gestreamd vanuit het kantoor in Lisse, het personeel keek thuis met een toegestuurd feestpakket bij de hand. De eerste felicitatie kwam van de burgemeester Lies Spruit, die namens het college van Burgemeester en Wethouders de gelukwensen overbracht aan Gardenier en zijn medewerkers. Ze gaf aan maar wat trots te zijn op Hobaho in haar Lisse: "Een toonaangevende onderneming in de bollenindustrie, die continu bezig is met verbetering en vernieuwing."

Trots

CEO Hugo Noordhoek Hegt van de Dümmen Orange groep gaf aan trots te zijn op de stappen op het gebied van resistentieveredeling en verkorten van de veredelingscyclus van de tulp. Hij kreeg van Gardenier het eerste exemplaar van het jubileummagazine van Hobaho uitgereikt. Het magazine gaat deze week naar de klanten van Hobaho. Het bedrijf kreeg van Noordhoek Hegt namens Dümmen Orange een kunstwerk van kunstenares Kiek Bangert: Een bronzen tulp, gegoten in een epoxy kubus.

'Gedreven en loyaal' 

Gardenier prees de gedrevenheid en loyaliteit van het Hobahoteam. Directeur bemiddeling Sam van Egmond stond op vergelijkbare manier stil bij de klanten en sloot zijn betoog af dat zonder klanten de organisatie Hobaho geen bestaansrecht heeft. "Die verbondenheid is essentieel." De drie oud-directeuren van Hobaho Joop Zwetsloot, Piet Goemans en Henk Hoogervorst kregen het eerste exemplaar uitgereikt van het boek over de historie van Hobaho. Dat hebben ze samen met oud-communicatiemedewerkster Jeannette van der Hulst samengesteld. (Meer daarover in de komende Greenity). Gardenier vond dat "op een waardige manier stil is gestaan bij deze bijzondere mijlpaal."

Foto: (vlnr): Kunstenaar Trude Hol, Hobahodirecteur Foeke Gardenier, en gildemeesters Jan van Vliet en Wil Brouwer.