6 mei 2022 Meer nieuws

Resistentie rodenticiden loopt op

Huismuizen zijn steeds vaker resistent tegen het gebruikte gif. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Kennis - en Adviescentrum Dierplagen en Wageningen University & Research hebben onderzoek naar resistentie tegen rodenticiden bij bruine ratten en huismuizen.

Uit het onderzoek blijkt dat 38 procent van de onderzochte huismuizen resistent zijn en 17 procent van de bruine ratten. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat meldde dat vlak voor het meireces aan de Tweede Kamer.

'Zorgwekkend'

Een vergelijkbaar onderzoek naar resistentie tegen rodenticiden is uitgevoerd in 2012. De onderzoekers keken specifiek naar rodenticiden op basis van anticoagulantia, de belangrijkste groep rodenticiden. Toen lagen de gevonden restistenties respectievelijk op 25 en 17 procent. Heijnen vindt gevonden niveau van resistentie bij huismuizen zorgwekkend. Het onderstreept volgens haar het belang van een beleid gericht op een zo minimaal mogelijk en deskundig gebruik van middelen.

Alleen professionele gebruikers

Bestrijding mag nog door particulieren worden gedaan, maar vanaf 2023 mogen alleen professionele gebruikers rodenticiden op basis van anticoagulantia inzetten. Nu gelden die voorschriften alleen voor buitengebruik en alleen voor ratten, straks gelden ook voor muizen.