14 november 2017 Meer nieuws

Rentokil: ratten planten zich razendsnel voort

Onderzoek van Rentokil  Pest Control heeft uitgewezen dat twee ratten bijna een half miljard nakomelingen kunnen produceren in slechts drie jaar tijd.

Onder andere in de land- en tuinbouw kunnen ratten voor problemen zorgen. Het project ‘De Opkomst van de Ratten’ visualiseert het hoge tempo waarmee ratten zich voortplanten en toont hoe snel een rattenplaag uit de hand kan lopen.

Tot zes nesten per jaar

Een rat kan tot zes nesten per jaar produceren, elk bestaande uit twaalf jongen. Ratten worden seksueel volwassen na vier tot vijf weken, wat betekent dat de rattenpopulatie exponentieel kan groeien van 2 tot 1.248 in slechts één jaar en maar liefst 776.000 ratten het jaar erna.

‘Als we niets doen, kan de rattenpopulatie nog verder toenemen’

Peter Timmermans, Technisch Manager bij Rentokil Pest Control zegt: “Als we niets doen, kan de rattenpopulatie nog verder toenemen. Hun voortplanting is volkomen anders dan die van mensen. Ratten zorgen namelijk voor grote aantallen nakomelingen. Als er genoeg voedsel is en schuilplaatsen goed bereikbaar zijn, bestaat het gevaar dat de rattenpopulatie nog verder toeneemt.”

Wat te doen tegen ratten?

Ratten kunnen ziektes overbrengen, (gewas)schade veroorzaken en door hun geknaag aan kabels, kortsluiting en brand veroorzaken. Om een rattenplaag te voorkomen, is het belangrijk om voedsel goed op te bergen en afvalcontainers regelmatig te legen.

Kijk voor een visualisatie van de razendsnelle voortplanting van ratten op de Rentokil-website. Hier zijn ook meer tips om overlast van ratten te voorkomen.