31 maart 2020 Meer nieuws

Regionale lto's starten KoopOnzeOogst

De regionale LTO’s zijn de Facebookpagina gestart KoopOnzeOogst; het biedt boeren en kwekers hulp bij de afzet van hun verse voorraad voedsel en sierteeltproducten.

De coronamaatregelen leiden tot acute verstoring van de productie, handel en verkoop van verse producten waardoor kwekers en boeren hun vertrouwde afzet niet kwijt kunnen. Om die reden is er de campagne KoopOnzeOogst gestart.

'Super veel gebruikt'

Volgens een woordvoerder van ZLTO wordt er 'super veel' gebruik gemaakt van dit platform dat vraag en aanbod bij elkaar brengt in deze tijd. "Veel boeren plaatsen hier hun producten op waar ze geen afzet voor hebben en veel consumenten en initiatieven zoals maaltijdboxen reageren hier op. Ook krijgen we directe reacties, buiten facebook om, van partijen die ons liever direct als ‘makelaar’ benaderen. We brengen partijen met elkaar in contact. Het sluiten van een deal laten we dan verder aan hen over."

De Facebookpagina wordt wel het meest ingezet voor aanbod en vraag naar voedsel ingezet. "Dit is wellicht omdat dat heel goed aansluit bij de groeiende trend van ‘eten van dichtbij’ en ‘weten waar je eten vandaan komt’", aldus een woordvoerder.

Gratis bezorgactie Bolt in Amsterdam

Verder ziet ze toch ook veel sympathieke sierteeltacties. Die worden ook gecommuniceerd via KoopOnzeOogst. "Siertelers hebben het nu supermoeilijk dus we hopen dat ze een deel van hun oogst toch kunnen afzetten. Het is de kunst om partijen te vinden om mee samen te werken die de producten bij de consument kunnen krijgen. De gratis bezorgactie van Bolt in Amsterdam is een goed initiatief. Meer dan 2 miljoen tulpen zijn daar ‘gered’. Wij hopen dit soort goede ideeën om consumenten en telers met elkaar te verbinden te bereiken met via KoopOnzeOogst."

Eerlijke prijs

De bedoeling van KoopOnzeOogst is overigens wel dat de boer en de kweker een redelijke prijs krijgt voor het product. "Het heet niet voor niets Koop Onze Oogst." Ook worden ​via deze Facebookpagina lokale initiatieven gepromoot zoals Support Your Locals, EtenOver, Boerschappen, De Streekboer, Rechtstreex, Korte Keten Coalitie en verkoopstalletjes.nl.