8 juni 2021 Meer nieuws

RDW: 'Kenteken trekker nu aanvragen'

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) wil dat trekkereigenaars tijdig een kenteken aanvragen. Aangeraden wordt het nu te doen, nog voor de oogsttijd. Vanaf 1 januari 2022 is het kenteken verplicht.

Eind 2020 is begonnen met het kenteken voor nieuwe trekkers en aan het einde van dit jaar moeten ook alle oudere trekkers zijn voorzien van een nummerplaat. Met de voertuiggegevens bij de hand is het digitaal te regelen, zodat ze na de jaarwisseling ook nog op de weg mogen.    

Registratie verplicht

Registratie is verplicht voor land- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken machines. Inmiddels zijn volgens de RDW 150.000 voertuigen geregistreerd, iets meer dan een kwart van de verwachte 550.000. Het gaat om motorvoertuigen die op de openbare weg rijden én een maximale constructiesnelheid hebben van 6 km/h of meer. Ook gaat het om getrokken voertuigen met een maximale constructiesnelheid van meer dan 25 km/h. 

Verzekeraar wil meldcode en kenteken

Het voeren van de bijbehorende kentekenplaat is vanaf 2025 verplicht. Bij het verzekeren van de machines heeft de verzekeraar het kenteken en de meldcode nodig, ook als bijvoorbeeld de trekker al verzekerd was.   

Foto VIN

Vanaf half juni wil de RDW ook een foto van het typeplaatje met het registratienummer (VIN). Op de website van de RDW staat een keuzehulp om vast te stellen of een voertuig of werktuig geregistreerd moet worden. Per voertuigsoort staat uitgelegd wat de nieuwe regels zijn.