12 november 2021 Meer nieuws

Rabobank: stemming tuinbouw daalt

De Rabobank stelt vast dat de stemming in de tuinbouw daalt door gestegen energiekosten en personeelsgebrek. In de sierteelt is de vraag naar producten nog steeds goed. In de groenteteelt kampen tomatentelers met virusproblemen, waardoor daar meer tegenslag wordt ervaren.

De bank houdt een barometer bij om de situatie in de tuinbouw aan te geven. Over de gehele tuinbouwsector bekeken daalt de stemming, maar de prijzen van de producten zijn vooral in de sierteelt en in het fruit nog steeds goed. Ook toeleveranciers doen het volgens de bank nog steeds goed, omdat veel buitenlandse bedrijven overstappen naar bedekte teelt.

‘Funest’

De glastuinbouw heeft te maken met een stijging van de energiekosten als gevolg van de hoge gasprijs. Het effect is voor ieder bedrijf anders, maar zorgen zijn er, ziet de Rabobank. ‘Bij het huidige gebruik zijn hoge energieprijzen op lange termijn funest voor de concurrentiepositie. Daar komt nog bij dat de hoge energieprijzen ook invloed hebben op de kosten van andere bedrijfsmiddelen. Bij de productie van plastic en kunstmest, bij de verpakking van gereed product of bij het transport van groente, fruit en bloemen zijn energiekosten een fors onderdeel van de kostprijs. Veel van deze productiemogelijkheden zijn al in prijs gestegen en stijgen mogelijk verder in de komende maanden', stelt de bank.

Verwachtingen goed

De prijsvorming is voor de meeste producten gelukkig goed en ook de verwachtingen zijn volgens de bank positief. Dat komt omdat een deel van de telers de kostenstijgingen door kan berekenen aan de afnemers. De prijzen van snijbloemen zijn in dit jaar ‘goed tot zeer goed’.  Nieuwe contracten in de broeierij voor snijtulp voor levering in 2022 worden voor hogere prijzen afgesloten dan afgelopen jaar, weet de Rabobank. ‘Ook bij de bollenteelt zijn prijzen goed. De goede nationale en internationale vraag vanuit de broeierij naar snijtulpen en lelies sijpelt door naar een goede vraag naar de benodigde bloembollen.’

Investeerders

De trend naar meer betrokkenheid van strategische partners of investeerders in de toelevering houdt aan, blijkt uit de barometer. ‘Het aantal transacties of samenwerkingsverbanden in de tuinbouwtoelevering is in 2021 weer sterk gestegen ten opzichte van de drie voorgaande jaren. Middelgrote tuinbouwtoeleveranciers uit Nederland staan sterk in de belangstelling van grote bedrijven of externe investeerders. Belangrijke oorzaak daarvoor is de toegenomen aandacht voor bedekte teelt, zowel onder glas als in de meerlaagse vertical farms.’

Kennis

Die belangstelling komt omdat de technische kennis bij de uitrusting van tuinbouwprojecten vaak ontbreekt in Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Rusland, volgens de Rabobank. In die landen willen ondernemers voldoen aan de wensen van supermarkten om jaarrond te leveren, van de politiek om zelfvoorzienend te zijn en van overheden om het milieu te sparen. Net als in Nederland speelt ook personeelsgebrek een rol.