9 november 2018 Meer nieuws

Raad Almere bezorgd over hoge kosten Floriade

De gemeenteraad van Almere maakt zich grote zorgen over de kosten voor de Floriade, nu die de pan uit dreigen te rijzen. De meerderheid van de raad staat wel achter het wereldtuinbouwevent.

De Socialistische Partij (SP) liet donderdagavond tijdens de politieke markt weten te stoppen met deelname aan de politieke gesprekken over de Floriade. Volgens de fractie is het gezien de financiële risico’s onverantwoord dat het gemeentebestuur doorgaat met de organisatie van het evenement.

Gemeenschapsgeld

De partij liet bij monde van fractievoorzitter Hans Everhard weten vooral bang te zijn dat de Floriade de gemeente miljoenen euro’s extra gemeenschapsgeld gaat kosten. Ook is de politieke partij het er niet mee eens dat in de Floriadewijk minder sociale huurwoningen worden gebouwd dan afgesproken. Everhard voegde vervolgens de daad bij het woord en verliet de zaal.

Miljoenentegenvaller

Het Financieele Dagblad meldde eerder deze week dat de Floriade in 2022 een miljoenenstrop voor gemeente Almere wordt. De kosten van de tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling kunnen volgens het gemeentebestuur oplopen tot 28 of zelfs 35 miljoen, terwijl 10 miljoen was begroot.

Geld van bedrijfsleven

De Socialistische Partij wil pas weer meedoen als er wordt vergaderd over de stopzetting van de Floriade of als de financiële risico’s worden verlegd naar het bedrijfsleven. Wethouder Loes Ypma kon de overige partijen, waarvan Partij voor de Dieren en PVV zich ook zeer kritisch toonden, geen toezegging doen dat er in de toekomst niet nog meer geld nodig is voor de Floriade.

Lees een eerder nieuwsbericht over de miljoenenstrop van de Floriade.