11 februari 2019 Meer nieuws

Prima collecties narcis en Muscari in KAVB-keuringszaal

Maandag 11 februari werd de eerste Muscarikeuring gehouden in de KAVB-keuringszaal in Lisse. In deze tijd van het jaar ligt de nadruk op het sortiment dat nu volop in de kas in bloei wordt getrokken.

Daar is de afgelopen jaren veel gebeurd. Het standaardblauw heeft plaats gemaakt voor een scala aan blauwe tinten, aangevuld met wit en soms ook groen. Dat was goed te zien bij Muscari BV, waar onder meer de blauwe ‘Lindsay’ en de zeer lichtblauwe ‘Esther’ te zien waren, maar ook zaailing 09-23-K (foto rechts), de van onderaf blauw begint, overgaat in groen en eindigt met wit in de top. Bij Kwekersvereniging Big Smile overheerst het blauw van de gelijknamige cultivar, die opvalt door de stevige trossen. Ook was hier de lichterblauwe ‘Atlantic’ te zien.

Zware trossen en intens blauwe kleur

Flower Power zette vooral in op de eigen aanwinst ‘Marleen’ (foto linksonder), die opvalt door de zware trossen en de intens blauwe kleur. De inzender liet zien dat deze aanwinst niet alleen goed bruikbaar is voor teelt op potten, maar ook voldoende lengte heeft voor de snijbloemenproductie. Deze cultivar werd ook geshowd door A.C. Wante & Zn uit Breezand, terwijl Assembol de aandacht vestigde op de lichtblauwe ‘Mountain Lady’.

Indrukwekkende inzending narcissen

Indrukwekkend was de inzending narcissen van Fa. J.H. Oostdam uit Voorhout. Te zien waren diverse mutanten met hun oorspronkelijke cultivar, zoals ‘Xit’ en ‘Yellow Xit’, ‘Itzim’ en ‘Double Itzim’ en, nieuw, ‘Toby the First’ en ‘Toby Yellow’. Fraai was hier ook ‘Genève’ (foto boven), een witte trompetnarcis die goed bruikbaar is als potnarcis. En naast een klassieker als Narcissus ornatus stond de pas enkele jaren geleden geïntroduceerde ‘Kleintje Pils’.

Zien en snuiven

En er was meer te zien en op te snuiven. Wat te denken van de prima in bloei getrokken hyacinten ‘Aqua’ (foto rechtsonder) en ‘Yellowstone’ en Iris reticulata ‘Harmony’ van André Weijers.

Ook bijzonder was Massonia citrina, geshowd door Sjaak de Groot. Deze heeft boterbloemgele bloemen in het hart van twee bladeren staan, en verspreidt een frisse geur, die doet denken aan citrusvruchten.

Zeldzame Hamenathus

De Groot nam ook Hamenathus pauculifolius mee, een zeldzame soort uit dit plantengeslacht. De soort werd pas in 1989 ontdekt in het oosten van Zuid-Afrika.

Nieuw was ook Galanthus ‘Casanova’, geshowd door Eric Breed. Opvallend aan deze sneeuwklok is de zeer forse lengte van de steel.