8 oktober 2021 Meer nieuws

Prijs voor ziekzoekende bijen

InsectSense heeft 7 oktober de Topsector TU Innovation Prize gewonnen. Thermeleon ging er met de publieksprijs vandoor. De uitreiking vond plaats tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres in Baarn.

In deze editie draaide het vooral om innovaties uit andere sectoren die ingezet kunnen worden voor de Nederlandse tuinbouw.

Bijen sporen ziekten op

De jury over de winnaar: “InsectSense zet het ongelooflijke reukvermogen van echte bijen in voor de vroege detectie van plantenziekten. Deze methode is snel, nauwkeurig, kosteneffectief en niet-invasief en kan helpen om aanzienlijke economische verliezen in de land- en tuinbouwsector te voorkomen. Dit is zo baanbrekend en duurzaam dat wij de doorontwikkeling hiervan graag ondersteunen. Op deze manier maken we gebruik van de kracht van de natuur om optimaal en duurzaam te kunnen telen: the help of nature to improve nature.”

InsectSense ontving onder meer een kennisvoucher van € 25.000 om samen met Wageningen University & Research, professoren en studenten het concept verder uit te werken.

Kassen energiezuiniger

Startup Thermeleon kreeg de publieksprijs. Deze startup maakt kassen energiezuiniger door de overtollige warmte strategisch te hergebruiken tijdens de dag- en nachtcyclus, waardoor de CO2-uitstoot en de energiekosten voor telers verminderd worden. Thermeleon heeft een geldprijs van € 1.500 gewonnen.