22 juni 2022 Meer nieuws

Prijs voor thesis over groeigedrag schimmel

Vier WUR-studenten wonnen afgelopen vrijdag de Thesis Award 2021 van het Universiteitsfonds Wageningen. Corentin Bisot won binnen het domein van omgevingswetenschappen met zijn scriptie over het groeigedrag van bodemschimmels en werd geëerd als algemene winnaar.

Selena Koene, Carolina Sarzana en Sanne Put schreven volgens de jury de beste scriptie binnen de domeinen van levenswetenschappen, sociale wetenschappen en agrotechnologie en voedingswetenschappen.

Schimmelgroei

Corentin Bisot (MSc Earth and Environment) deed voor zijn masterscriptie onderzoek naar het groeigedrag van zogeheten Arbuscular Mycorrhizal Fungi onder verschillende omstandigheden in de omgeving. Deze bodemschimmels maken grote, complexe ondergrondse netwerken en vormen een symbiotische relatie met verschillende planten en bomen. Zij geven voedingsstoffen uit de bodem door aan de plant, en krijgen daar koolstofbronnen van de plant voor terug. Een goed-functionerend netwerk kan een positieve bijdrage leveren aan landbouwsystemen, en een beter begrip van de manier waarop deze ondergrondse netwerken groeien kan ons aanwijzingen geven hoe we een optimale symbiose kunnen stimuleren. Hij concludeert onder meer dat de schimmels sneller groeien bij hoge temperaturen, hun groeipatronen aanpassen op bestaande structuren, en meer vertakkingen maakten als er een ongelijkmatige verdeling van niet-oplosbaar stikstof en fosfor in de grond zat.

Roman

Bisot maakte niet alleen gebruik van nieuwe technieken en bracht interessante bevindingen aan het licht, maar hij bleek ook een goede schrijver, aldus de jury: ‘Zijn scriptie is goed gestructureerd, geïllustreerd en geschreven; het leest eigenlijk als een roman, waarin de lezer niet kan wachten om verder te lezen hoe de volgende hordes zijn genomen.’

Thesis Award

De Thesis Award is een jaarlijks terugkerende prijs van het Universiteitsfonds Wageningen en is bedoeld voor WUR-studenten die een excellente scriptie (gewaardeerd met een 9 of hoger) hebben geschreven in de masterfase van hun studie. Als algemene winnaar ontving Bisot 1000 euro en een bronzen sculptuur van de 'Wageningse boom' van Sjoerd Buisman. De andere drie domeinwinnaars ontvingen elk 500 euro. De prijsuitreiking vond dit jaar voor het eerst in twee jaar weer op de campus plaats. Juryvoorzitter dit jaar was Prof.dr.ir. Francine Govers, Professor Molecular Phytopathology bij Laboratorium voor Fytopathologie bij WUR.