7 augustus 2019 Meer nieuws

Prijzen Helianthus en Gladiolus piekten in juli, pioen kelderde

De prijs van pioenen in de maand juli van dit jaar was een stuk minder goed dan vorig jaar. Die van gladiolen en zonnebloemen daarentegen staken er positief uit. Dit blijkt uit het maandbericht juli van Royal FloraHolland met daarin de top 15 gewasgroepen in de snijbloemen.

De omzet van de snijbloemen pluste voor de top 15 gewasgroepen in juli met 7,9% ten opzichte van een jaar eerder. Op de veiling werden totaal 3% meer stelen aangevoerd. € 0,20 was de gemiddelde prijs, een stijging van 4,8% ten opzichte van 2018. Dit jaar had juli één veildag meer.

Paeonia-prijs onderuit

Het overzicht laat zien dat er weliswaar 40 procent meer omzet in pioenen werd gemaakt in juli dit jaar, maar dat kwam vooral door de veel grotere aanvoer. In juli dit jaar werden er maar liefst bijna 84 procent pioenen meer verkocht in juli dan in 2018 het geval was. De gemiddelde prijs daalde met ruim 23 procent en kwam in juli 2019 uit op 0,41 euro.

Helianthus en Gladiolus piekten

Helianthus en Gladiolus plusten aardig wat. De prijs van Helianthus lag zo’n 25 procent hoger en kwam uit op € 0,25 gemiddeld en de prijs voor gladiolen lag op € 0,16 gemiddeld. Dat is ruim 20 procent hogere prijs in juli dan in 2018. Van Helianthus werd 4 procent meer stuks verkocht en van gladiolen bijna 6 procent minder.

De prijs van Gypsophila daalde met bijna 15 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De prijs kwam uit op gemiddeld € 0,23. Er werd wel zo’n 21 procent meer van verkocht. Ook de prijs van lilium daalde, maar dat was maar licht; namelijk 1,2 procent. De gemiddelde prijs kwam uit op € 0,34.