28 juni 2019 Meer nieuws

Positieve exportcijfers mede door prijsontwikkeling snijbloemen

De exportcijfers tot en met mei geven een positief beeld van de afzet. Zowel de potplanten- als de snijbloemenexport zitten qua omzet in de plus (4,5 en 3,6%). Cumulatief is tot en met mei bijna 4% meer afgezet dan in 2018.

Vooral in april lag de exportomzet hoger (totaal bijna +15%), met name dankzij de snijbloemenexport. Lees meer over de exportcijfers in april.

Handelsresultaat door Moederdag

Voor de bloemen- en plantenverkoop is Moederdag 2019 een aantrekkelijke gebeurtenis geweest. In veel landen valt Moederdag in mei, waardoor de handelsresultaten in die maand meestal goed zijn. Het relatief koele weer heeft daarnaast over de hele linie positief doorgewerkt in de prijsvorming. Bij bijna alle producten lag de aanvoer in mei 2019 echter lager dan die van 2018 (-4,5%).

Aanvoer snijbloemen lager, prijs hoger

Over vrijwel de gehele linie werden voor snijbloemen in 2019 hogere prijzen betaald dan een jaar eerder. De pioenen kregen in april te maken met een negatieve prijsontwikkeling. De oorzaak lag in een sterk gestegen aanvoer. Een positieve prijsontwikkeling in april en mei was er voor Freesia (+25 en 26%), maar de Freesia had een jaar eerder een laag prijsniveau.

Tulpenseizoen tevredenstellend

Het tulpenseizoen 2018/2019 was heel tevredenstellend. Gemiddeld lag de prijs een stuk hoger dan de afgelopen twee jaren. Door het lage volume bij de retail werd er bijgekocht op de klok. Daarbij profiteerde de afzet van de late Pasen. Bij een iets lagere aanvoer steeg de prijs in april en mei met 33% (€ 0,16) en 75% (€ 0,21).

Bronnen: Floridata, Agrimatie, Royal FloraHolland