13 augustus 2019 Meer nieuws

Verzekeraars: 'Toename diefstallen'

Agrarische verzekeraars melden een toename van diefstal van apperatuur als drones en GPS. Er is bijna een verdubbeling te zien ten opzichte van vorig jaar. Tot nu toe zijn 146 GPS-diefstallen gemeld.  

Vooral het GPS is populair bij de dieven, blijkt uit gegevens van de verzekeraars. Andere apparatuur als drones wordt ook steeds vaker van de bedrijven meegenomen. De verzekeraars is de toename het gevolg van het feit dat op steeds meer bedrijven dure apparatuur te vinden is voor precisielandbouw. De politie doet onderzoek naar de diefstallen, maar kan nu niet meer dan aanraden de omgeving goed in de gaten te houden. Uit het onderzoek blijkt namelijk wel dat de dieven het terrein eerst verkennen.

Dieseldieven actief

Gedurende het rooiseizoen werd ook al duidelijk dat er dieseldieven op pad zijn. Deze diefstal wordt lang niet altijd aangegeven bij politie en verzekeraars. Daardoor zijn geen cijfers bekend. De verzekeringstak van de loonwerkersbrancheorganisatie Cumula dviseert werktuigen binnen of binnen hekken te stallen, de GPS of losse onderdelen van het systeem mee naar binnen te nemen en op het bedrijf is camerabewaking aan te raden.