22 september 2020 Meer nieuws

Plantgoed gezocht na brand Hem

Bollenkwekers Piet Kok en zijn zoon Ferry zijn na een schuurbrand van afgelopen zondagnacht in Hem op zoek naar nieuw plantgoed. Machinepark en bollen gingen verloren bij de brand, waarbij het bedrijf in de as werd gelegd.   

Door de brand is de gehele bollenkraam, zo'n 20 hectare, verloren gegaan van Kok Hem bv. De ondernemers bekijken momenteel hoe snel ze zaken weer op orde kunnen hebben, want doorgaan met het bedrijf is zeker hun insteek. Collega-bollenkwekers hebben al hulp aangeboden om plantmachines beschikbaar te stellen en mee te helpen planten, aldus Ferry Kok.

Goed rondkijken

De grootste zorg is om nu nog aan goed plantgoed te komen. Ferry: “De brand kon wat dat betreft niet op een ongelukkiger moment komen. We staan net voor het plantseizoen." Aangezien de markt niet heel ruim meer in het plantgoed zit, bekijken de twee nu nog wat haalbaar is om voor eind oktober de grond in te krijgen. De ondernemers doen nog geen aankopen, maar kijken al wel rond wat er überhaupt nog in de markt is.

'Hoe snel gaat bouwen in deze tijd?'

“Wat er nu nog staat, is in de regel niet de beste kwaliteit. Het goede is veelal vergeven.” De keuze zal dus beperkt zijn. Het is afwachten hoeveel areaal er nog geplant kan gaan worden. Hierbij moet het bedrijf ook rekening houden met de vraag hoe lang het gaat duren eer weer nieuwe bedrijfsgebouwen en faciliteiten gebouwd kunnen gaan worden. Ferry: “De winter komt eraan, zijn er nog bouwbedrijven die tijd hebben? In juni moeten we namelijk dan wel weer over voldoende ruimtes en faciliteiten kunnen beschikken. En hoe snel gaat bouwen in deze tijd? Allemaal zaken die we nu snel moeten uitzoeken met de verzekeraar en andere experts.”

Foto: DNP