22 oktober 2019 Meer nieuws

Bollensector heeft plantenpaspoort aardig op de rit

De bollensector lijkt weinig moeite te hebben met de voorbereidingen op het plantenpaspoort, zo concludeert de Bloemenbollenkeuringsdienst (BKD). De dienst gaf samen met Anthos en de NVWA onlangs drie bijeenkomsten over het onderwerp.

Naar de drie bijeenkomsten (in Emmeloord, ’t Zand en Lisse) kwamen totaal zo’n 125 kwekers en handelaren. Per 14 december moeten alle bollen en knollen bij verhandeling binnen de EU een plantenpaspoort hebben.

Op de bijeenkomsten bleek dat de meeste bedrijven de zaken aardig op de rit hebben, maar de BKD durft hier geen percentage aan te hangen. Peter van Nieuwkoop, Hoofd Keuringsbeleid, Kwaliteit en Laboratorium bij Bloembollenkeuringsdienst BKD: “Voor sommige bedrijven is de deadline van 14 december ook niet echt van toepassing. Voor tulpenkwekers speelt het nieuwe plantenpaspoort pas mei volgend jaar.”

Alleen voor bedrijven met bol- en knol-op-pot, zo’n dertig bedrijven, is het plantenpaspoort nieuw en dus wennen. Het merendeel van de geregistreerde kwekers bij de BKD is immers al bekend met de plicht een plantenpaspoort te voeren. De BKD merkt dat de nieuwe regels voor het plantenpaspoort ‘te doen’ zijn. Van Nieuwkoop: “Behoudens dan wellicht voor bedrijven die een heel breed assortiment hebben.”

Autorisatie start half december

De dienst geeft wel aan dat bedrijven energie zullen moeten steken om autorisatie te krijgen om plantenpaspoorten aan te kunnen brengen op producten. Theo Overdevest: “Ongeveer 75 procent van wat jullie moeten doen om een autorisatie te krijgen doen jullie nu al in de praktijk.” Vanaf half december start de BKD met die autorisatiecontrole bij kwekerijen en handel. In maart wil de BKD bij iedereen zijn langs geweest, te beginnen bij de bol-op-potbedrijven. Van Nieuwkoop: “Tijdens de autorisatiebezoeken zullen er zeker nog zaken naar boven komen drijven die bedrijven alsnog moeten regelen om een autorisatie te krijgen.” Per brief laat de BKD weten of de autorisatie wordt toegekend. Bij geen akkoord volgt een tijdelijke autorisatie en krijgt het bedrijf de mogelijkheid binnen een beperkte periode verbeteringen door te voeren. Is dit niet afdoende, dan volgt intrekking van autorisatie en verscherpt toezicht. 

Extra kosten voor de handel

De autorisatie gaat kwekerijen niets extra kosten, de handel wel. Elk jaar vindt zo’n autoriteitscontrole plaats om de verkregen autorisatie te verlengen. De BKD is wel in gesprek met de NVWA voor bedrijven die volledig in het ketenregister zitten om de verlenging van de autorisatie op afstand, digitaal, uit te voeren. De BKD had nog geen antwoord op de vraag uit de zaal: ‘Wat zijn de kosten van een autorisatie als een bedrijf teelt en handelt en krijg je dan één controlebezoek?’

Credit: BKD