1 februari 2019 Meer nieuws

Planten houden mensen gezond

Mensen die werken in een ruimte met planten zijn tevredener over hun eigen functioneren en verzuimen minder. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research in samenwerking met Fytagoras.

Verder vinden mensen een werkruimte met planten aantrekkelijker dan een ruimte zonder. Planten zorgen voor hogere luchtvochtigheid en dragen bij aan een positievere gemoedstoestand. Aan het onderzoek werkten Priva, Noviflora, IVN, De Groene Stad, Royal FloraHolland, Donkergroen en DGBC mee. De resultaten zijn 31 januari gepresenteerd op het DGBC congres Building Green, Smart and Healthy. 

Kosten binnen één jaar terugverdiend

De kosten voor de aanschaf en het onderhoud van planten kunnen over het algemeen al binnen één jaar worden terugverdiend. Hoofdzakelijk door het lagere ziekteverzuim en het beter functioneren van medewerkers. Daarna levert de investering in planten juist geld op. Planten zijn bovendien een goedkoop alternatief om luchtvochtigheid in werkruimten te verhogen of ruimten te verkoelen in de zomer. Hier kan gebruik van gemaakt worden bij klimaatbeheersing voor verdere energiebesparing.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek is uitgevoerd bij verschillende bedrijven en zorginstellingen. Bij elk bedrijf is steeds een ruimte met werkplekken voorzien van planten, met daarnaast een vergelijkbare werkruimte zonder planten. Bij zorginstellingen zijn woonkamers of algemene ruimtes al dan niet voorzien van planten. Onderzoekers plaatsten in beide ruimten sensoren om de fysieke verschillen in het binnenklimaat te kunnen bepalen. De medewerkers die in die ruimten werkten, gaven zowel voor als na het plaatsen van de planten hun mening over de werkplek, het binnenklimaat, de werksfeer, hun gemoedstoestand, welzijn en gezondheid. Ook zijn er concentratietesten afgenomen en is het cortisolgehalte (een stresshormoon) van de deelnemers bepaald.

Gezonde hortensia’s

Kweker Marjanne van den Berg (foto) uit Est heeft de handenvol aan het verzendklaar maken van haar gezonde hortensia’s. Het nieuwe seizoen is weer begonnen en de drukte neemt de komende weken alleen maar toe, nu Wageningen Universiteit donderdag onderzoeksresultaten heeft gepresenteerd die aantonen dat het ziekteverzuim op kantoor twintig procent lager ligt dankzij planten.

Foto: VidiPhoto