13 december 2019 Meer nieuws

Plan huisvesting 2000 arbeidsmigranten

De gemeente Medemblik denkt na over een plan voor de huisvesting van 1500 tot 2000 arbeidsmigranten, dat lobbyist en makelaar Ramon Stoffer van de Westfriese Bedrijvengroep (WBG) dinsdag in de raad bepleitte. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Wanneer het plan van de WBG concreet wordt, hangt af van de reactie van Medemblik en andere gemeenten langs de A7 in Noord-Holland. De WBG heeft namelijk nog geen locatie voor het huisvestingsplan, maar een plek in de provincie nabij de A7 verdient volgens Stoffer de voorkeur.

WBG is een samenwerkingsverband tussen ondernemersclubs in Westfriesland. Daarom heeft FNV ook belangstelling voor het plan. Als werkgevers ook deelnemen in het huisvestingsproject, worden de arbeidsmigranten te afhankelijk. WBG en FNV gaan daar met elkaar in overleg.

'Center Parcs voor migranten'

Navraag bij Stoffer leert dat hij ook al bij de gemeente Hoorn is geweest en dat meer bezoeken aan gemeenten op het programma staan. "Er is ook volop belangstelling, nu het als een Center Parcs voor migranten in de media terecht is gekomen", merkt Stoffer. "Die term gebruikte ik om de raad duidelijk te maken waar ze aan moeten denken."

Volgens de WBG is het een plan dat landelijk na te volgen is. "Het probleem speelt niet alleen in onze regio, waar naar schatting behoefte is aan huisvesting voor 3.500 tto 4.000 man. Met een park als dit kun je beleggers geïnteresseerd krijgen. Schaalvergroting is essentieel om dit voor elkaar te krijgen. In ieder geval is het beter dan al die kleinschalige huisvestingsplannen die in dorpskernen op veel weerstand stuiten."

Verdeeld

Ondertussen is de Medemblikker politiek ook verdeeld over het plan, dat behalve huisvesting ook faciliteiten moet krijgen om verveling tegen te gaan. De vergelijking met een vakantiepark is al gemaakt. Sommige partijen menen dat de gemeente er op deze manier een dorpskern bij krijgt, de verantwoordelijk wethouder vindt dat het om 'wel veel' arbeidsmigranten gaat, maar alle partijen zijn nieuwsgierig naar het plan. Naar verwachting komt WBG eind februari met een concreet plan. 

Om de tafel

Tot de presentatie van het concrete plan gaat Stoffer met gemeenten, uitzendbureaus, hotel Van der Valk, woningbouwcoöperatie Intermaris en met de bond om te tafel om te praten over de invulling ervan. "In februari ligt er een business case", zegt Stoffer. "Dan is duidelijk hoeveel behoefte er precies is, welke voorzieningen er moeten komen en welke huuropbrengst te verwachten valt. Daar kunnen we dan weer mee naar beleggers."