14 september 2021 Meer nieuws

Plan Bollenstreek en GOM tegen het licht

De Teylingse gemeenteraad wil met de raden van Katwijk, Noordwijk, Lisse en Hillegom om tafel om te kijken hoe het verder moet met het ruimtelijke plan voor de Bollenstreek en de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) als uitvoerder daarvan, meldt het Leidsch Dagblad.

Volgende week praten de partijen verder over hoe dat precies moet, staat in de krant. De raad heeft eigen onderzoek laten doen naar de maatschappelijke effecten van de zogeheten Intergemeentelijke Structuurvisie (ISG) en hoe de GOM daarbij als uitvoerder opereert. CDA, PvdA, CU, GroenLinks en Fractie Piket willen voorlopig geen GOM-woningen meer op Teylings grondgebied en de handhaving op het illegaal gebruik van bollengrond voor onder meer paardenweitjes kan wat deze partijen betreft ook stoppen. CU en PvdA vinden dat het behoud van 2625 hectare eersteklas bollengrond ook geschrapt kan worden als uitgangspunt. De coalitie van VVD, D66 en Trilokaal gaan daar niet in mee.

Jonge starters weinig kans

Uit het onderzoek komt dat GOM wel volgens de regels werkt, maar dat het tegen betaling slopen van oude kassen en schuren prijsopdrijvend werkt. Jongere ondernemers kunnen daardoor nauwelijks een eigen bedrijf starten. Wordt bebouwing gesloopt, dan komen daar vaak dure villa’s, zogeheten GOM-woningen. Een opener landschap ontstaat zo niet en het is een van de doelen. Paardenweidjes op bollengrond dragen onder voorwaarden juist bij aan de landschapskwaliteit, concludeert het onderzoek. Bij de 2625 hectare eersteklas bollengrond zet het onderzoek als kanttekening dat die grond soms op uithoekjes ligt, waardoor de grond feitelijk niet gebruikt wordt voor bollenteelt.