17 juni 2022 Meer nieuws

Pizza ruiken in kwekerij

Kinderen van De Prinsenhof uit Noordwijkerhout brachten afgelopen week een bezoek aan vaste plantenkwekerij Gebr. Rotteveel in Noordwijk. Groep 6 kreeg uitleg over de planten en de werkzaamheden op de kwekerij.

In de schuur wordt meteen duidelijk wat het bedrijf kweekt. Op de kar staan diverse kleurrijke vaste planten als voorbeeld; van de ooievaarsbek tot daglelie en kattenkruid. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de 400 soorten die hier worden gekweekt. Na het ontvangst in de schuur vertelt mede-eigenaar Jan Willem Rotteveel het verhaal over het vermeerderen uit zaad, via stek of het scheuren van planten. Daarna is het tijd om de nieuwe kraamkas te betreden. Een grote kas met schermen tegen de felle zon. "Hier verblijven de babyplanten in een extra warme omgeving, zodat ze wortels kunnen maken", legt Rotteveel uit.

Pizza

Tijdens de rondgang langs de bedden met planten is de kweker nieuwsgierig of kinderen weten hoe een specifieke plant heet. De kinderen proeven de ui-smaak van de bieslook en trekken zure gezichten. Bij de tijm zegt hij: "Pak van deze plant een stukje blad en wrijf het tussen je vingers." De kinderen zeggen allemaal: pizza. Bij elke plant kan Rotteveel een verhaal vertellen: "We willen juist aan de kinderen het verhaal vertellen over de plant. Want kinderen houden van verhalen, zo gaat het ook veel meer leven, dan kijk je op een heel andere manier naar de plant."

Zaadje

Na afloop mag iedereen een plant uitzoeken. De kinderen rennen tussen de bedden op zoek naar de mooiste plant. Nu kunnen ze thuis ook een eigen plant verzorgen. "Wie weet is hier het zaadje geplant voor nieuwe werknemers in de groene sector", aldus de enthousiaste eigenaar.

De excursies worden mogelijk gemaakt door het Agrarische Ondernemersfonds Noordwijk, dat wil investeren in de toekomst van de jeugd. Basisschoolkinderen in de Bollenstreek worden geïnformeerd over bloemen-, bollen- en vaste plantenteelt met een totaal verzorgde bezoeken aan kweker. Zo moet duidelijk zijn dat de sector veel kansen biedt, ook voor mensen die niet met de handen in het zand willen.