20 september 2019 Meer nieuws

Pioenrozen telen in het subtropische Queensland

Wetenschapper Krista Bogiatzis heeft een manier gevonden om pioenrozen in Queensland, de staat in het noordoosten van Australië, te telen. Door het subtropische klimaat is het nog niet eerder gelukt om daar pioenen te telen.

Bogiatzis van de University of the Sunshine Coast ontwikkelde een methode om winteromstandigheden na te bootsen. “Pioenen hebben een lange periode van kou nodig. Die heb je niet in Queensland. In een kas op de universiteit hebben we nu vastgesteld wat deze pioenen nodig hebben op het gebied van temperatuur en voeding om ze de perfecte winteromstandigheden te geven.”

Leveren buiten het gebruikelijke seizoen

Volgens Bogiatzis betekent haar ontdekking dat Queensland in de toekomst mogelijk pioenrozen op de markt kan zetten buiten het gebruikelijke seizoen. “Dit geeft gelegenheid om een nieuwe sector te ontwikkelen, die in augustus en september bloemen van hoge kwaliteit kan leveren.”

De pioenen die consumenten in Queensland kopen, worden nu nog geïmporteerd. In mei is dit vanuit Frankrijk en Nederland. In december is dat vanuit Nieuw-Zeeland en de zuidelijke delen van Australië. Met de nieuwe teeltmethode ontstaat de mogelijkheid om buiten dit ‘normale seizoen’ ook lokale pioenen te verkopen.

Bron: University of the Sunshine Coast