17 februari 2022 Meer nieuws

'Pink Stone' van Marax wint Tulpenprijs 2022

Veredelaars Axel Vroling en Mark Ruiter van Marax kregen donderdagavond de Interpolis Tulpenprijs 2022 voor hun tulp 'Pink Stone'. Sectormanager landbouw Melissa van de Kam van Interpolis reikte de prijs uit tijdens de Vaktentoonstelling bij Vertify in Zwaagdijk-Oost. 

De jury van de Interpolis Tulpen Top 10 was volgens voorzitter Yorick van Leeuwen 'tamelijk unaniem'. De vakjury bestond uit Sven Jong (bloemenexporteur), Joris de Waard (exporteur), Nico de Wit (exporteur) en Van Leeuwen (teeltadviseur). Hun oordeel: 'Pink Stone is een strakke en uniforme tulp met goede poot, blad en bloemverhouding. De knoppresentatie in het plukstadium is rose wit en in de uitbloei kleurt de bloem mooi door. Zowel op water als potgrond is deze tulp uitstekend te broeien en zit mooi in het blad. De tulp maakt voldoende lengte en is bijzonder stevig en is hierdoor goed te verwerken. Met gemiddeld 21 kasdagen is het een vlotte broeitulp. Pink Stone is vanaf begin januari te broeien en is een goede aanvulling in het vroegere broeisegment.' 

'Behoefte aan een zware roze tulp'

"De inzendingen waren prachtig dit jaar, maar er kan maar één winnaar zijn en dat is 'Pink Stone' van Marax”, maakte Van de Kam bekend. Veredelaars Axel Vroling en Mark Ruiter van Marax namen de prijs voor de kruising die ze in 1989 al maakten trots in ontvangst. Vroling: "Deze tulp hebben we gemaakt omdat we toen al dachten dat de markt behoefte heeft aan een zware roze tulp." Kijk de uitreiking terug.

Foto: Veredelaars Axel Vroling en Mark Ruiter van Marax met sectormanager Melissa van de Kam van Interpolis én de Tulpenprijs.