13 juni 2018 Meer nieuws

Peony Award naar ‘Henry Bockstoce’ van De Grashoek

De eerste Peony Award van de CNB gaat naar de pioen ‘Henry Bockstoce’ van kwekerij De Grashoek in Noordwijk. Kweker Marcel Salman – zelf ook pioenenbemiddelaar – nam de prijs voor de beste pioen van de show dinsdagavond in ontvangst. De pioen was ook winnaar in de categorie hybride.

Verschillen klein

De jury had het moeilijk, bekende voorzitter Aad Vernooy tijdens de pioenenvakavond. De kwaliteitsverschillen waren klein. De vakjury van experts uit het vak oordeelden dat de pioen van Salman het hoogste scoorde op uniformiteit, vaasleven en knop- en bloempresentatie tijdens de pioenweken in Lisse. “Dit laat zien dat je behalve bemiddelaar ook een uitstekende pioenenteler kunt zijn”, zei manager bemiddeling van CNB Paul Peters bij de overhandiging. Telers en handelaren applaudisseerden voor Salmans toen hij de prijs in ontvangst nam tijdens de goedbezochte vakavond.

‘Henry Bockstoce’ een juweeltje

De jury zag een heldere, kersrode kleur, prachtige roosvormige en grote bloem, die een mooie presentatie gaf. Gecombineerd met de sterke, dikke stelen en een gezonde, donkergroen blad, was het volgens de experts een pioen van topkwaliteit, een juweeltje.

Nog meer prijzen

Behalve de award waren er ook andere prijzen te verdelen. De beste lactiflora: ‘Pietertje Vriend-Wagenaar’ van inzender Jan Dekker van Dekker Pioenen in Bovenkarspel. De beste itoh ‘Bartzella’ van kwekerij H.A. van Dongen in Zwaanshoek. De beste pot: ‘Canary Briljant’, ‘Bartzella’, ‘Cora Louise’ en ‘First Arrival’ van inzender Itoh Peony Plus.

De winnaars en alle andere inzendingen zijn nog twee dagen te zien in de mijnzaal van CNB in Lisse tijdens de Dutch Peony Weeks.