16 augustus 2019 Meer nieuws

'Paus krijgt in 2020 weer bloemen'

De Paus krijgt in 2020 gewoon weer Hollandse bloemen, zegt hoofdarrangeur Paul Deckers in een reactie op het bericht dat iBulb als derde sponsor van en opdrachtgever voor de zending afhaakt.

"Toen ik in 2015 als hoofdarrangeur begon, was al duidelijk dat de deelnemende partijen twijfelden aan de waarde van deze promotie, dus verrast ben ik niet", zegt de florale vormgever. Daarom begon hij direct na te denken over een vervolg, mocht de sierteeltsector stoppen met de sponsoring van de zending die de paaszegen urbi et orbi van de Paus opfleurt. "Er zijn branchegerelateerde partijen gevonden die het overnemen." Welke partijen dat zijn, kan Deckers nog niet zeggen. "Het is grotendeels bevestigd, maar nog niet helemaal." 

Dankbaar voor steun

Ondanks de teleurstelling na het stoppen van de sponsoring, is Deckers dankbaar voor de steun die hij de afgelopen jaren van de sector kreeg. "Zonder die steun was ik niet zo ver gekomen met deze bijzondere taak, waar kwekers nauwer bij betrokken zijn geraakt door de introductie van de hoofdbloem. Die is ook voor 2020 gekozen en binnenkort maken we die bekend. Geen paniek."

Plaats op wereldtoneel

Deckers hield al een tijdje rekening met het dichtdraaien van de sponsorkraan door de sierteelt, maar hij begrijpt het niet helemaal. "Het is ontzettend jammer, want de bloemen op het plein zijn toch ieder jaar een plaats op het wereldtoneel. Het is ook iets om trots op te zijn. Gelukkig zijn er andere partijen die dat beseffen en die ook de waarde van de promotie zien."

Geen reclame op het plein

De promotie gaat wel veranderen, voorspelt de vormgever. "We zetten natuurlijk geen reclameborden op het Sint Pietersplein, dat kan niet. De marketing krijgt wel een iets andere vorm en dat merken we vooral tijdens de voorbereiding en het vertrek van de zending naar Rome", licht hij een tip van de sluier op. Deckers wil de promotie zelf ook graag verder uitbreiden, zoals hij dat deed tijdens een presentatie op plantenbeurs Myplant&Garden in Milaan afgelopen jaar.