11 juni 2019 Meer nieuws

Oud-voorzitter CNB Koomen overleden

Oud-voorzitter Kees Koomen van de Raad van Commissarissen van CNB is op Tweede Pinksterdag overleden. De bollenkweker uit Ens was eerder commissaris en had van 2007 tot 2013 de leiding over de raad. Koomen was al geruime tijd ziek.   

Onder leiding van Koomen is de bestuursstructuur van CNB op de schop gegaan, om te komen tot de huidige vorm: één directeur, een bestuur van managers en een controlerende Raad van Commissarissen. Die directeur werd Leo van Leeuwen, eerder financieel directeur van CNB.

‘Samenwerking loont’

De voorzitter die Koomen opvolgde en die in de nieuwe opzet de Raad leidde, was Wim Langelaan. Hij werkte nauw samen met Koomen. “Kees had altijd als slogan dat samenwerken loont. Dat heeft hij binnen de Raad van Commissarissen duidelijk gemaakt. Hij stond bovendien ook aan de basis van de Nederlandse kwekersverenigingen. Hij zag in de gladiolen de waarde van de samenwerking, om met collega-telers de gladiolenteelt weer rendabel te krijgen. Samenwerking zat in zijn dna.” Koomen was lange tijd voorzitter van kwekersvereniging Glaco, die door zijn vader is opgezet.   

Bollenkweker in Ens

Koomen had een bedrijf in Ens, dat in 2002 door zijn zoon Johan is overgenomen. Het bedrijf is inmiddels gespecialiseerd in de tulpenteelt, maar er worden ook gladiolen geteeld. Het startte in Breezand, maar in 1964 verhuisde de vader van Koomen zijn bedrijf naar de Noordoostpolder. Daar groeide het uit tot de circa 90 hectare met tulpen, gladiolen en plantuien en 3.200 vierkante met glas voor de tulpenbroei. De familie neemt zaterdag afscheid van Koomen, op het eigen bedrijf in Ens. 

 

In Greenity 43 van 21 juni verschijnt een in memoriam.