25 januari 2019 Meer nieuws

Oproep leliekwekers: ‘naar nieuwe teeltwijze’

Voorzitter Wijnand van der Kooij van lelievereniging West-Friesland riep kwekers tijdens de jaarlijkse Leliemiddag vrijdag 25 januari in Andijk op te luisteren naar de markt. “Er is twintig procent krimp nodig én we moeten naar een nieuwe teeltwijze als we een toekomst willen houden.”

‘Verziekt’

Volgens de voorzitter praat iedereen in het vak er over, maar onderneemt niemand actie. “We luisteren wel, maar we doen er niets aan. De teelt moet reageren op de krimpende vraag.” Van der Kooij zag eerder dit jaar met eigen ogen dat de markt in Vietman overvoerd is met lelies en volgens de voorzitter ‘verziekt de sector de markt zelf.’

Tal van uitdagingen

Het is noodzakelijk om een toekomst voor de sector te garanderen, stelt Van der Kooij. Hij signaleert dat de leliekwekers voor tal van uitdagingen staan, van klimaatverandering tot een kritische afnemer. “Zo kunnen we niet doorgaan. We moeten een nieuwe teeltwijze bedenken, zodat we vooruit kunnen. Dat moeten we als de bliksem regelen.” 

Noodzaak tot certificering

Tijdens de bijeenkomst gaf Raymond Scheepers van MPS tekst en uitleg over de noodzaak tot certificering. Dat leverde hem kritische vragen op. ‘Is de retail dan ook gecertificeerd’, wilde een van de lelietelers weten. Scheepers erkende van niet en gaf aan dat de macht ontbreekt om de retail ook zover te krijgen. “We zijn wel bezig om ook tuincentra gecertificeerd te krijgen.”

Zwarte lijst

Verbazing was er over de bovenwettelijke eisen in MPS, zoals het verbod op het gebruik van het toegelaten middel Mocap. “Dat is te schadelijk volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, ondanks de toelating. Daarom hebben wij het op de zwarte lijst gezet.”

Later in de middag volgde een uitleg en demonstratie van de Microsoft HoloLens en bodemdeskundige Pius Floris gaf een presentatie over het effect van 70 jaar kunstmestgebruik. De Leliemiddag werd georganiseerd door CNB en de lelievereniging West-Friesland.