12 februari 2021 Meer nieuws

Opperbeste stemming in tulpen

De prijzen voor tulpen zijn buitengewoon goed. De stemming bij broeiers die daghandel hebben, is dan ook opperbest. Deze week lag de gemiddelde middenprijs zo rond de 21 a 22 cent. Dat is veel hoger dan andere jaren.

Vorige week lag de prijs zelfs nog iets hoger en kwam toen uit op zo’n 23 cent. De prijzen zijn gewoon enorm goed te noemen. Vorig jaar lag de tulpenprijs op 12 februari nog gemiddeld zo rond de 15,4 cent, zo weet Fred van Schagen, voorzitter van de FPC Tulp van FloraHolland.

'Normale segment profiteert het meest'

Het exclusieve segment tulpen gaat in prijs relatief minder mee omhoog dan het normale segment. “De goedkoopste bloemen profiteren het meest in een goede markt. Dat zie je nu ook”, aldus de kweker. Ook de supermarkten kopen nog aan de klok, al hoewel dat iets minder is de laatste weken; het wordt hen iets te duur. “Rond de 17 cent is een beetje de grens voor de supermarktjongens.” Van Schagen geeft aan dat de stemming enorm goed is, maar dat dit natuurlijk niet geldt voor een ander groot deel van de markt; de retailbroeiers. “Zij profiteren niet mee van deze goede markt.”

Combinatie van factoren

De sneeuw en vorst hebben geen negatieve invloed gehad op de prijzen. “Het effect dat dit normaal heeft, is volledig achterwege gebleven.” De hoge prijzen worden volgens Van Schagen veroorzaakt door een combinatie van het corona-effect (mensen zitten thuis) en Valentijnsdag. Ook van buitenlandse exporteurs hoort hij dat ze in alle landen een tekort aan bloemen hebben. “Zelfs degenen die in het buitenland broeien.” De export loopt dan ook prima van tulpen; de tulp heeft ook nog eens het voordeel een gunstige prijs-volume-verhouding in het transport te hebben.

Exclusievere tulpen

Verder vermoedt de FPC-voorzitter dat de Nederlandse consument tulpen meer is gaan waarderen sinds de ellendige eerste lockdown midden in het broeiseizoen vorig jaar. “Toen hebben mensen kennis kunnen maken met tulpen die normaal de export in gingen, de meer exclusievere cultivars. Dat stemt ze nog steeds positief over tulpen.” De voorzitter ziet dat supermarkten naast het normale tulpenassortiment zelfs soms de wat exclusievere soorten hebben staan.

De broeier hoopt dat de prijzen richting Internationale Vrouwendag de komende weken op niveau blijven. Hij verwacht niet zo snel een dip in de prijs volgende week. “Niemand houdt voorraden aan. Met zulke prijzen verkoopt iedereen zijn cellen leeg.”

Markt voor bollen ook goed

De goede stemming in de broeierij heeft meteen zijn weerslag op de markt van tulpenbollen, die worden nu ook duurder verkocht. “Ook daar worden nu goede prijzen gemaakt. Dat komt niet alleen door de goede prijzen voor tulpen, maar ook door de vorst. Sommigen verwachten nu toch een wat mindere bollenoogst.”