13 augustus 2019 Meer nieuws

'Open dag Bollenstreek in Bedrijf leeft'

De organisatie van de Agrarische Open Dag ‘Bollenstreek in Bedrijf’ is tevreden over het aantal deelnemers dat afgelopen zaterdag de open dagen bezocht. Voorzitter Piet van der Poel schat in dat er tussen de 800 en 1000 bezoekers zijn geweest.

“Het is van ’s ochtends 10 uur tot eind van de middag 16.00 uur druk geweest met bezoekers bij de zes bloembollen- en bloemenkwekerijen, vasteplanten- en exportbedrijven”, aldus een uiterst tevreden Van der Poel (rechts op de foto). Er kwamen wellicht iets minder mensen van vorig jaar, maar toen zat het weer enorm mee.

Leuk uitje voor vakantiegangers

De open dag trekt niet alleen inwoners uit de Bollenstreek, maar juist bezoekers uit heel Nederland. Van der Poel: “We houden de open dag bewust in de vakantieperiode omdat er dan in de streek veel vakantiegangers zijn uit heel Nederland, maar bijvoorbeeld ook uit Duitsland. Er zijn zelfs toeristen die speciaal in deze periode komen, zodat ze de open dag mee kunnen pikken. Normaal gesproken krijgen zij nooit de kans ergens achter de deuren van een bedrijf te kijken.”

Niet alleen voorbestemd voor bollen

Het valt de voorzitter op dat bezoekers vooral verwonderd en enthousiast zijn over wat de sector in de Bollenstreek allemaal doet en heeft bereikt. “Deelnemers zijn wel eens bang om mee te doen. Ze zijn huiverig voor kritische vragen, maar we kunnen gewoon trots zijn op onze sector. Kijk naar de gedaalde milieubelasting.” De open dag maakt ook goed duidelijk dat de Bollenstreek niet alleen is voorbestemd voor bollen. De bedrijven in de streek telen ook vaste planten om zo te kunnen voldoen aan de vruchtwisseling die noodzakelijk is voor bollenteelt. De bij-teelten zijn belangrijk voor de Duin- en Bollenstreek.”

'De open dag leeft'

Al was dit de 28 ste keer dat de open dag er was, de voorzitter geeft aan dat de open dag zeker nog jaren een vervolg krijgt. “De open dag leeft. Ze kan rekenen op een grote groep vrijwilligers en de sponsoring loopt ook goed. Hierdoor kan de dag goed en professioneel worden opgezet. Deelnemers worden in veel zaken ontzorgd.”

Algemeen directeur Foeke Gardenier van hoofdsponsor Hobaho (links op de foto) opende afgelopen zaterdag Bollenstreek in bedrijf bij bloembollenbedrijf van J. Heemskerk & Zn. Volgens Gardenier is het evenement de manier om te laten zien wat de sector allemaal doet om tot een mooi sierteeltproduct te komen en hoe duurzaam de bedrijven daarbij proberen te werken. “We moeten laten zien dat we trots zijn op onze bedrijven, op de sector.” Hobaho ziet het evenement als een goed middel om de sector letterlijk open te stellen, met name voor de omwonenden.