16 september 2021 Meer nieuws

Open dag Bolbehandeling in trek

Met in totaal 150 belangstellenden die woensdag 15 september naar de Open dag Bolbehandeling, die Vertify en Agrifirm-GMN organiseerden kwamen, kijkt de organisatie terug op een prima dag.

De aandacht ging dit jaar niet alleen uit naar onderzoek aan nieuwe middelen, maar ook naar nieuwe technieken. Zo lieten Total Systems en Machinefabriek Akerboom allebei een machine zien waarmee tulpenplantgoed via schuim in combinatie met een of meer middelen beschermd kan worden tegen diverse schimmelziekten. De belangstelling voor deze vorm van bolontsmetting neemt toe, zo vertelde Alex Dobbe van Total Systems. Inmiddels heeft het bedrijf bij vijftien tulpentelers apparatuur geïnstalleerd. Daarnaast draaien er vier mobiele installaties.

Halve dosering

Binnen de PPS De Groene Tulp is ook gekeken naar alternatieve producten en doseringen. Opvallend resultaat was dat met flowschuimen de halve dosering eenzelfde laag percentage zuur gaf als de standaard dosering.

Kan altijd beter

Ten slotte liet Jan Koopman van BASF zien op welke plaatsen de actieve stof pyraclostrobin sinds 2010 in het oppervlaktewater is gemeten door de waterschappen. De ontwikkeling in aantal en omvang van de concentraties is positief, maar het kan altijd beter, aldus Koopman. En dat is ook nodig. “Daarom vragen we op deze open dag ondernemers om zo schoon mogelijk te werken bij de bolbehandeling. Alleen op die manier kan het middel behouden blijven.”

Meer over deze open dag is te lezen in Greenity 102, die volgende week vrijdag verschijnt.