3 september 2021 Meer nieuws

Ook na natte zomer weinig vuur in OT’s en Oriëntals

Oriëntals en OT-hybriden bleken ook na een natte zomer nauwelijks last van vuur te hebben in de proeven van ROL. Dat werd duidelijk tijdens de open dagen op 2 en 3 september.

Vorig jaar was het geen probleem: lelies telen zonder vuurbestrijding. De proef die toen op het proefveld van Stichting ROL Lag, oogde begin september netjes. Dit jaar kende de zomer meermalen perioden met regen. Duidelijk werd dat de LA-hybriden met een vuurbestrijding volgens een waarschuwingssysteem toch al vroeg afsterven, maar ook met de standaard bespuiting was begin september het gewas al goeddeels afgestorven.

Geen twaalf maar acht keer spuiten

De vraag is in hoeverre dit de bolopbrengst beïnvloedt. Dit jaar zette Stichting ROL van de drie groepen de top-5 van meest geteelde cultivars op om te onderzoeken hoe die zich zouden houden. Bij de LA-hybriden werd ofwel de standaard bespuiting toegepast, ofwel via een vuurwaarschuwingssysteem. Dat leverde volgens onderzoeker Weijnand Saathof op dat er geen twaalf, maar acht keer werd gespoten, ofwel een derde minder. Bij de OT-hybriden en Oriëntals werd of volgens de standaard gespoten, of niet. Er werd in deze groepen wel vuur waargenomen, maar beduidend minder dan in de LA-hybriden.

Lees ook het artikel in Greenity nr. 101, die vrijdag 10 september verschijnt.