20 maart 2020 Meer nieuws

'Ook 1,5 meter afstand aan oogst- en sorteerlijn'

De maatregel om echt minimaal 1,5 meter afstand te houden van elkaar om het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen moet ook tijdens het werk in acht worden genomen. Lukt dit niet, dan zijn er eventueel creatieve oplossingen te bedenken.

Aan de sorteerlijn op teeltbedrijven is het doorgaans niet mogelijk om anderhalve meter afstand houden van elkaar, zoals het RIVM adviseert. Komkommerteler Wilco Biemans van Biekom uit Dorst vond een oplossing en gebruikte de reparatieplaten van reparatiesets voor het glasdek als tussenschot tussen medewerkers, zo laat Stigas weten. Op de site staat een filmpje van deze oplossing. In de pauzes desinfecteert de teler het plexiglas met desinfectiemiddel.

Nog te dicht op elkaar

Marcel van Diepen, adviseur bij Stigas, ziet in de praktijk dat op veel broeierijen medewerkers nog te dicht op elkaar aan het werk zijn. “Laten we verstandig zijn en ons écht aan de afstandsnorm van het RIVM houden tijdens het oogsten en het verwerken van de bloemen. Dat moet ook te doen zijn als je op een bedrijf nu minder productie draait.”

'Denk na over soortgelijke oplossingen'

Hij adviseert kwekers na te denken over soortgelijke oplossingen als de komkommerteler wanneer mensen toch dichter op elkaar blijken staan.

Als straks buiten het ziekzoeken begint, is er een stuk minder risico op besmetting met het virus, maar ook daar is zeker 1,5 meter afstand nodig. “En dan ook in de pauzes in de kantine niet te dicht bij elkaar gaan zitten.”

Goede ideeën?

Stigas roept kwekers op een goede ideeën in strijd tegen corona aan hen te laten weten. Dat kan gemaild worden naar albert.van.der.burg@stigas.nl.