8 september 2020 Meer nieuws

Onrust bij broeiers over 'historisch lage prijzen'

Tulpenbroeiers verwachten een goed seizoen, maar toch is er onrust. Dat blijkt uit navraag door Greenity. Broeiers zien een lagere bollenopbrengst en een grotere vraag naar Nederlandse snijtulpen. De onrust komt door de historisch lage vastgelegde contractprijzen.  

In het buitenland wordt naar verwachting minder gebroeid en daar zien Nederlandse broeiers kansen, zo blijkt uit navraag bij onder meer broeierscollectief Tulips4all. Wel zijn er zorgen over stijgende transportkosten en of er voldoende capaciteit is. Hetzelfde geldt voor het luchtverkeer. “De vracht moet niet duurder zijn dan de tulpen”, aldus Bert Karel van Karel Bolbloemen. Broeier Niels Kreuk verwacht minder concurrentie van bloemen uit Afrika, vanwege die hogere transportkosten en de gestopte bedrijven daar. Ook liet de coronatijd zien dat in Nederland de consumentenverkoop flink omhoog kan: Via stalletjes en online werd veel verkocht. Veiling Royal FloraHolland beaamt dat. Coen Verspeek, productmanager snijbloemen: “We zien kwekers die meer direct verkopen via webshops. Deze ontwikkeling zal zich naar verwachting verder doorzetten.”

Goede prijzen

Hoewel Kreuk verwacht dit seizoen goede prijzen te maken, hoort hij verhalen over paniekvoetbal bij broeiers. Er zijn broeiers die vorig jaar de boot hebben gemist en die veel voor de klok moesten zetten. “Dat heeft ze veel geld gekost. Dat zijn broeiers die aan de onderkant van de markt zitten. Zij hebben nu al contracten met tussenhandelaren afgesloten die aan grote supermarktketens leveren voor een veel te lage prijs.” Het zou gaan om een prijs van rond 11 cent. “Die broeiers hebben voor zekerheid gekozen. De enige zekerheid die ze echter hebben, is dat ze komend jaar weinig tot niets zullen verdienen.” Dergelijke verhalen doen ieder jaar de rond bij de start van het siezoen, maar volgens Kreuk is het genoemde prijsniveau dit keer wel 'historisch laag'. "En die prijs blijft hardnekkig rondzingen.”

Lees meer in Greenity 75, die vrijdag 11 september uitkomt.