9 mei 2019 Meer nieuws

Onmogelijke taak voor Kluijver bij Lelieshow

Nicolette Kluijver heeft gisterenmiddag het laatste arrangement voor de Lelieshow in de Keukenhof afgemaakt. Ze pikte daarvoor haar drie favoriete lelies uit de tentoonstelling en maakte het bloemstuk hiermee af.

Kluijver koos drie lelies; een gespikkelde witte van Lilies of Life, een dubbele roze van Moerman Lilium en een oranje van kwekerij Lily Company. Kluijver gaf aan dat ze een onmogelijke taak had gekregen: “Ze zijn werkelijk allemaal mooi en ik weet dat jullie je ziel en zaligheid hebben gegeven om ze te kweken. In ieder geval dank daarvoor namens alle consumenten dat wij daarvan mogen genieten.” De BN’er keek bij haar keuze lelies naar welke lelies bij haar eigen karakter passen dat ze zelf omschreef als rebels, liefelijk en anders.

5.500 bloemstelen

Kluijver koos de lelies net voor de opening van de lelieshow uit samen met Stephanie van Erven van Zuidkoop. Voor de show leverden 17 leliekwekerijen hun lelies en dit aantal ligt al jaren constant zegt Henk de Mooij van de Keukenhof die verantwoordelijk is voor de show. Totaal zijn er in de show 5.500 stelen verwerkt en 1.000 potlelies en hiermee is de show de grootste lelieshow van de wereld.

Alleen bedrijfsnamen erbij

Bij de lelieshow worden op initiatief van de kwekers zelf sinds vorig jaar al geen namen meer van rassen en soortnamen gezet. Alleen de bedrijfsnamen staan er een keer bij vermeld bij een hoek of stand. “Het is een show voor consumenten, geen vakshow. En de consument zit niet op die info te wachten. Sterker nog, de kaartjes worden vaak weggehaald om een mooie foto te kunnen maken. Je moet dan maar weer zien waar het naamkaartje terug belandt.”

Ideeën voor toepassingsmogelijkheden

Arrangeur Zuidkoop paste net als voorgaande jaren een aantal vertrouwde elementen toe aan de Lelieshow, zoals een tunnel met schilderijen waarin leliebloemen zitten, immense stoelen en tafels waarop potlelies staan en vrolijk knaloranje fietsen met manden waarin oranje en gele lelies zitten. Ook de toepassing van een of enkele bloemen in schalen is te zien.

Voor de tuin is een bijzonder sortiment beschikbaar, zo laat kwekerij Lily Company weten. Felle kleurcombinaties, afwijkende vormen, het is allemaal te zien tijdens de show.

In koepeltentje

Nicolette was uitgenodigd door de Keukenhof. Die is voor de leliekwekers op zoek gegaan naar een BN’er die de Lelieshow wil openen en dat is inmiddels traditie. “De kwekers willen graag dat een BN’er de show opent om zo niet alleen de vakpers te trekken”, aldus de Keukenhof. Vorig jaar overnachtte Kluijver met haar dochter en moeder tijdens een ludieke actie met Booking.com in een koepeltentje in de Keukenhof. "Dat was heel bijzonder kan ik zeggen. We hebben toen stiekem 's nachts wat rondgelopen", aldus Kluijver.

De Lelieshow is te vinden in het Willem-Alexander Paviljoen en duurt tot en met 19 mei. Het is de laatste show in dit paviljoen dit seizoen.

In Greenity nr 41, donderdag 23 mei, staat er een verslag van de Lelieshow in het blad.