13 september 2019 Meer nieuws

Onderzoek naar vitale hyacintenteelt

Er is bijna 7 ton beschikbaar voor onderzoek naar vitale hyacintenteelt. Dat maakte Barry Looman van WUR donderdag bekend in Lisse, tijdens Flowers Science meets Wageningen Univeristy & Research. Hagelunie, provincie Zuid-Holland en de Europese Unie leggen het geld bij elkaar.

WUR gaat aan de slag met een eenrichtingssyteem voor de hyacintenteelt, van uitgangsmateriaal naar leverbare bollen onder zoveel mogelijk geconditioneerde omstandigheden. Dat maakt chemische middelen overbodig, is de gedachte. In de praktijk houdt dat in dat grof plantgoed binnen wordt doorgeteeld tot de leverbare maat, waarbij het laatste jaar buiten wordt geteeld. Volgens de WUR levert dat al 30 tot 40 procent milieuwinst op. Tot het laatste jaar wordt gewerkt met onder meer mycorrhiza's en bacteriën om de ziektedruk tijdens de substraatteelt te beheersen. 

Stoppen met cyclisch telen in de grond

Het onderzoek komt voort uit de visie 'Vitale Teelt', die is opgesteld door de KAVB, de Greenport Duin & Bollenstreek en Noord-Holland-Noord. In die visie staat een route geschetst naar bollenteelt zonder chemische middelen in 2030. Kern in de visie is het doorbreken van het cyclisch telen in de grond, want dat wordt gezien als de bron voor ziekten en plagen. Het project 'vitale hyacintenteelt' is een publiek-private samenwerking, waarbij overheid en bedrijfsleven samen onderzoek financieren. Deze vorm is ook al bij andere projecten gebruikt, zoals bij Het Nieuwe Verwerken bijvoorbeeld.