4 juli 2019 Meer nieuws

Onderbroek Hogervorst verst verorberd

De beste bollengrond ligt in Noordwijkerhout, meer specifiek: het perceel van Klaas Hogervorst (rechts). De bollenteler won gisteren de Soil Your Undies Trofee van de KAVB, de uitdaging die om het actiefste bodemleven draaide. 

In april begroef Hogervorst een katoenen onderbroek in zijn bollenveld. Na twee maanden is het ondergoed weer opgegraven. Hoe minder er dan van de onderbroek over is, hoe actiever wormen, schimmels, bacteriën en micro-organismen in de grond zijn. Die activiteit is een graadmeter voor de bodemkwaliteit. Uit handen van André Hoogendijk (KAVB) ontvangt Klaas Hogervorst de eerste Nederlandse Soil Your Undies-trofee.

Onderbroek verorberd

Een vakjury met vertegenwoordigers van Wageningen Universiteit (WUR), het Clusius College en KAVB bepaalde mede aan de hand van ingezonden foto’s de winnaar van de Soil Your Undies-trofee 2019 in Nederland. Uit de beelden bleek dat het bodemleven het grootste deel van de onderbroek van Hogervorst heeft verorberd. 

Aandacht voor bodemleven

De praktische bodemtest is dit jaar voor het eerst in Nederland georganiseerd in navolging van een Canadees initiatief. De activiteit heeft tot doel meer aandacht en actie te vragen voor een gezond bodemleven in de agrarische sector maar ook in particuliere tuinen.

Bollenpakket naar basisschool

De publieksprijs is gewonnen door groep 5 van de basisschool Antonius in Voorhout. Van de onderbroek die de leerlingen begroeven was niet veel meer over (foto onder). Komend najaar ontvangt de school een pakket van Klaas Hogervorst met bloembollen uit het beste bollenperceel van Nederland.