30 maart 2021 Meer nieuws

‘Omzetstijging tuinbranche verdampt’

In 2020 realiseerde de tuinbranche zijn hoogste omzet ooit. Maar volgens Brenda Horstra, adjunct directeur van Tuinbranche Nederland zijn die mooie cijfers van 2020 al meer dan verdampt.

De jaaromzet van 2020 kwam uit op 1,95 miljard euro, ruim 19% hoger dan die van 2019 op basis van de Tuinmonitor van Tuinbranche Nederland, samengesteld door GfK.

Vorig jaar stuwde de lenteperiode de omzet naar het record volgens Tuinbranche Nederland. Volgens de organisatie lokte het voorjaarsweer en de reisbeperkingen forse investeringen in tuinbenodigdheden uit. Fysieke winkels spelen een voorname rol, zo maken de cijfers helder. De omzet viel vanaf 15 december 2020 vervolgens vrijwel stil bij winkelsluitingen tijdens de ‘harde lockdown’. Horstra: “De zeer beperkte omzetten (-75 tot –90% ten opzichte van normaal) die met click & collect en gedeeltelijke openstelling met twee klanten per winkel tot half maart behaald werden, hebben de mooie cijfers van 2020 meer dan verdampt.”

Levend groen

Alle productcategorieën lieten in 2020 forse ‘plussen’ zien in omzetcijfers van tuincentra. Sterkste stijgers waren tuinmeubelen (+50%), barbecues (+52%), potterie voor buiten (+44%). In de categorie ‘levend’ waren de groeicijfers minder spectaculair, maar nog steeds fors. Bij bomen en planten voor buiten bedroeg de omzet 314 miljoen euro (+16%). Het betreft bomen en struiken en meerjarige planten. Bloemen en planten voor binnen plusten 10% naar 170 miljoen euro. Het levend goed werd vooral in het voorjaar fors meer verkocht.