10 juli 2018 Meer nieuws

Omzet FloraHolland eerste helft 2018 ruim 2,6 miljard

In het eerste halfjaar van 2018 was de omzet van Royal FloraHolland ruim 2,6 miljard euro. Dat is een fractie minder dan in de eerste zes maanden van 2017.

De gemiddelde prijs van bloemen was 3,9% hoger, van kamerplanten 0,3% en van tuinplanten 2%. De hogere prijzen compenseerden het effect van de lagere aanvoer. De aanvoer daalde met 4%, hetgeen volledig voor rekening kwam van de aanvoer van bloemen. De aanvoer van kamerplanten en tuinplanten is wel toegenomen.

Snijbloemenaanvoer daalde

De aanvoer van snijbloemen daalde met ruim 250 miljoen stelen, waarvan ongeveer de helft rozen. De gemiddelde prijs van de top 15 snijbloemen was in juni 22% hoger dan vorig jaar, waardoor de omzet voor deze groep 10% hoger uitkwam.

Omzet kamerplanten groeide

Bij de kamerplanten nam de omzet toe met 1,1% doordat zowel de aanvoer als het gemiddelde prijsniveau toenam. Opvallend is de sterk groeiende populariteit van arrangementen. De aanvoer hiervan groeide in de eerste zes maanden met 65%.

Valse start voor tuinplanten

Het tuinplantenseizoen had een valse start. Door een koude periode midden in het seizoen kwamen de prijzen van bijvoorbeeld violen zwaar onder druk te staan. De opgelopen achterstand werd in de loop van de eerste zes maanden helemaal weggewerkt. Het eerste half jaar werd afgesloten met een omzetstijging van 2,8%. De aanvoer nam met 0,7% toe, het gemiddelde prijsniveau steeg met 2%.

Aandeel klok licht afgenomen

Het aandeel van de klok in de totale omzet is in de eerste zes maanden ten opzichte van dezelfde periode in 2017 licht afgenomen van 43% naar 42%. Het aandeel directe verkoop bedraagt daarmee 58%.