1 mei 2020 Meer nieuws

‘NOW en steunfonds waarschijnlijk niet te stapelen’

De openstelling van de extra steunmaatregel van LNV van € 600 miljoen euro vindt waarschijnlijk in de eerste helft van mei plaats. "De verwachting is dat getroffen ondernemers de NOW-regeling en het steunfonds niet kunnen stapelen", aldus Peter Baltus van de Werkgeverslijn.

Baltus zei dit tijdens het webinar van de Werkgeverslijn afgelopen woensdag. “De NOW-regeling en de steunregeling staan los van elkaar en we krijgen signalen dat deze niet zijn te stapelen. Dit betekent dat de ondernemers waarschijnlijk één van de twee regelingen kunnen gebruiken.” Baltus raadt echter kwekers aan die al een aanvraag voor NOW-regeling hebben gedaan ‘niet in de stress te raken’ en te denken dat ze dan niet meer in aanmerking komen voor het steunfonds. “Als je de NOW-aanvraag al hebt gedaan, is het niet zo dat je dan niet in aanmerking kunt komen voor het steunfonds. Mocht het steunfonds gunstiger zijn dan de NOW-regeling, dan zal er ongetwijfeld een verrekening plaats gaan vinden”, is zijn verwachting.

UWV voert NOW-regeling snel uit

Hij geeft aan dat de extra steunmaatregel er is gekomen omdat de NOW-regeling op veel tuinbouwbedrijven niet werkt of past. Maar er zijn ook tuinbouwbedrijven die wél goed met de NOW-regeling uit de voeten kunnen. Baltus: “Er is geen enkele reden om te wachten met het aanvragen van de NOW-regeling en eerst te wachten op de steunregeling. Vraag de NOW vooral aan als je ervoor in aanmerking komt. Het verbetert snel de liquiditeit van het bedrijf. “ Het UWV voert immers de regeling snel en goed uit, zo is zijn ervaring.

Eerste helft mei open

Het ministerie van LNV en RVO werken de steunmaatregel nu uit. Naar verwachting maakt minister Schouten de details binnenkort bekend, maar eerst moet Brussel er naar kijken. De openstelling van de maatregel voor ondernemers zal waarschijnlijk in de eerste helft van mei plaatsvinden. Baltus: “Ik verwacht echter dat de regeling op z’n vroegst eind volgde week ingaat.”