24 maart 2020 Meer nieuws

'Noodfonds biedt geen snelle verzachting'

Anthos krijgt van haar leden te horen dat de noodmaatregelen van de overheid tot nu toe ontoereikend zijn. 'Er wordt gewerkt aan de noodfonds, maar we verwachten niet dat het fonds de pijn op korte termijn verzacht', laat Anthos weten. 

Anthos probeert middels veelvuldig contact met andere brancheorganisaties in de tuinbouwsector bij het kabinet andacht te vragen voor de problemen van de handelsbedrijven. 'Ook proberen we voorzieningen te treffen die de economische gevolgen voor de bedrijven moeten verzachten. Uit van leden ontvangen reacties blijkt dat de afgekondigde maatregelen vaak niet of onvoldoende aansluiten bij de problemen. Er vindt nog overleg plaats over de instelling van een zogeheten noodfonds, maar voor de korte termijn verwachten wij niet dat die de pijn verzachten', laat Anthos weten. De organisatie benadrukt dat ze 'betrokken is bij de initiatieven die tot het fonds moeten leiden'.

Annuleringen en uitblijven van betalingen

Bij de aangesloten handelsbedrijven zijn 'grote zorgen' over de ontwikkelingen bij de afnemers. De leden worden geconfronteerd met annuleringen en met het uitblijven van betalingen. Anthos raadt aan korte lijnen te houden met de kredietverzekeraar, mits die verzekering is afgesloten. Voor leden is een ondersteunende brief beschikbaar, waarin staat dat annuleringen en niet betalen onacceptabel is. Ga met de leverancier in overleg, wordt gesuggereerd in de brief die leden naar afnemers kunnen sturen. Daarbij wordt verwezen naar de internationale handelsvoorwaarden. De brief is er in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Pools en Russisch.

Rust bij inkoop

Anthos en KAVB kijken samen met de bemiddeling naar manieren om de rust te bewaren bij de inkoop van voorjaarsbloeiers. Handelsbedrijven worden opgeroepen eventuele ideeën daarover te delen met Anthos.