6 mei 2019 Meer nieuws

Nog volop tulpen in KAVB-keuringszaal

Hoewel de meeste tulpenvelden inmiddels zijn gekopt, was er maandag 6 mei nog een mooi overzicht van dit gewas te zien in de KAVB-keuringszaal in Lisse.

Vorige week liet C.W. van der Hulst twee vazen zien met laatbloeiende tulpen. Deze stonden er na een week nog prima bij. De ene is een zaailing van ‘Ile de France’ x ‘Shirley’  (foto rechts) en is lila met een paarse rand en een wit centrum op de bloemdekbladen, de ander is geheel wit en heeft ‘Rhodos’ en ‘Yellow Purissima’ als ouders.

Tulpenzaailingen

Ook Chr. van der Salm zet een flinke collectie laatbloeiende tulpenzaailingen neer, deels dubbel, deels enkel. Het kleurenspectrum is zeer gevarieerd. Van der Salm laat ook een witte dubbele hyacint (foto linksonder) in volle bloei zien. Opvallend is de grootte van de individuele bloemen. Ze doen sterk denken aan de afbeeldingen uit de 18e en 19e eeuw van dubbele hyacinten.

Oorsprong in Afrika

Sjaak de Groot laat Bellevalia maritima (foto rechtsonder) zien, een bolgewas dat nauw verwant is aan Muscari en van oorsprong in het noorden van Afrika is te vinden. Elders uit Afrika is Tritonia (foto boven) afkomstig. Hiervan laat Eric Breed een forse variant zien in de kleur roze. Hij toont ook Camassia ‘Elektra’, die net in bloei komt. Ten slotte bloeit nu Scilla peruviana, geshowd door André Weijers.