27 november 2020 Meer nieuws

Nog veel vragen over Floriway

Half november kondigde Royal FloraHolland de introductie aan van Floriway, een krachtenbundeling tussen vervoersbedrijven waarin de bloemenveiling een meerderheidsbelang heeft. Bij kwekers blijken hierover nog veel vragen te leven.

Voor kwekers kwam de aankondiging van Floriway ‘als een verrassing’. De kwekers die Greenity sprak hebben dan ook nog veel vragen. “Je zou verwachten dat Royal FloraHolland zo’n voornemen eerst zou bespreken met zijn leden. Ik heb er vooraf niks over gehoord en weet dan ook niet precies wat dit gaat betekenen”, laat een van de kwekers desgevraagd weten.

Wie betaalt?

“Hoe wordt het straks georganiseerd en, nog belangrijker, wie gaat de rekening voor het transport betalen: de koper of de kweker? Het lijkt erop dat de rekening bij de kweker terecht gaat komen.” Vooral bij kleinere kwekers komt dat hard aan. “Je begrijpt dat wij hier helemaal niet op zitten te wachten. Er wordt een besluit genomen dat gevolgen heeft voor ons, maar het wordt niet eerst met ons besproken. Dat bevreemdt mij.”

Floriway moet bijdragen aan de digitalisering van de logistieke keten en leiden tot een efficiencyslag. Lees hier meer over Floriway.